Αποφάσεις της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στην Κέρκυρα η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2021-2027» με βασικό θέμα την πορεία υλοποίησης του προγράμματος καθώς και ενημέρωση για το κλείσιμο του προγράμματος της περιόδου 2014-2020.
Στη συνεδρίαση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν οι κ. Παναγιώτης Πανταζάτος, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, ο κ. Patrick Paquet, επικεφαλής της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου της ΓΔ Απασχόλησης και η κ. Αννυ Μπακοπούλου από την ίδια ΓΔ.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής αναφέρθηκε σε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά της Π.Ι.Ν. όσον αφορά σε ελλείψεις και ανεπάρκειες βασικών υποδομών (οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, κυκλοφοριακές συνθήκες κλπ) λόγω και της αυξανόμενης ροής επισκεπτών. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να βελτιωθούν στο μέλλον τα αποτελέσματα υλοποίησης του νέου ΠΕΠ.
Με τις παραπάνω εκτιμήσεις συμφώνησαν κατά τις τοποθετήσεις τους και οι Δήμαρχοι Κ.Κέρκυρας & ΔΝ και Λευκάδας.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του Προγράμματος 2014-2020 εν μέσω κρίσεων (πανδημία, ενέργεια) και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να επιταχύνουν την υλοποίηση του Προγράμματος 2021-2027. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε τομείς προτεραιότητας όπως η καινοτομία και επιχειρηματικότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η ολιστική υλοποίηση έργων στον τομέα των υδάτων, οι χωρικές παρεμβάσεις καθώς και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η «εγγύηση για τα παιδιά» και η πρωτοβουλίες για τους ηλικιωμένους.
Όσον αφορά στην Ολοκλήρωση ΠΕΠ ΙΝ 2014-2020, παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία «κλεισίματος» του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» που έχουν ως εξής: ο προϋπολογισμός ενταγμένων πράξεων ανήλθε σε 408,2 εκατ. € (202,4%) της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος, οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις) στο ποσό των 300,0 εκατ. €, (148,7 %), ενώ οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται (13-5-2024) στο ποσό των 212,0 εκατ. € (105,1 %) των συνολικών πόρων του Προγράμματος.
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι το ΠΕΠ Ι.Ν. 2014-2020 προβλέπεται να «κλείσει» με ικανοποιητικό τρόπο.

Παρουσίαση του Προγράμματος Ι.Ν. 2021-2027
Σύμφωνα με τα στοιχεία ενεργοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 που παρουσιάστηκαν, έχει εξειδικευτεί το 52,6% των πόρων του ΠεΠ, έχει ενταχθεί το 21,8%, είναι συμβασιοποιημένο το 15,9%, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε περίπου σε 8,4 εκατ.€ (2,9%).
Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από στελέχη της ΕΥΔ για:
– τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις
– την εξειδίκευση και την έγκριση μεθοδολογίας και κριτηρίων επιλογής πράξεων, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή,
– θέματα Αξιολόγησης του Προγράμματος όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η προταθείσα τροποποίηση του Σχεδίου Αξιολογήσεων του Προγράμματος Ι.Ν. 2021-2027
– την πρόοδο υλοποίησης της Στρατηγικής για την Πληροφόρηση και την επικοινωνία του Προγράμματος.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις της Εθνικής Αρχής Συντονισμού για οριζόντια θέματα, όπως οι Αναγκαίοι και Πρόσφοροι Όροι, η Αναθεώρηση με βάση τον Κανονισμό STEP και η Ενδιάμεση Επανεξέταση Προγραμμάτων 2021-2027.
Τέλος, δικαιούχοι έργων που είτε ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της π.π. 2014-2020, είτε υλοποιούνται στο πλαίσιο της π.π. 2021-2027 παρουσίασαν τα έργα τους. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
– το Κοινωνικό Παρατηρητήριο (ΕΚΤ) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
– Το έργο “People Flows” που αφορά στην παρακολούθηση και διαχείριση κυκλοφορίας και επισκεπτών στην πόλη της Κέρκυρας, με φορέα υλοποίησης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
– Μια σειρά έργων αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων, εκκλησιών και μονών στα Ιόνια νησιά, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού
– Το Θέατρο Λευκάδας, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λευκάδας.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. συνοδευόμενοι από στελέχη των Υπουργείων και της ΕΥΔ επισκέφθηκαν έργα που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2014-2020 ή εξελίσσονται στην τρέχουσα ΠΠΠ 221-2027 με συγχρηματοδότηση τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Κουλούρα όπου συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για θέματα αναβάθμισης και διεύρυνσης της λειτουργίας του καθώς και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (KHΦH) του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, στους Μαγουλάδες όπου έτυχαν συγκινητικής υποδοχής από τους ηλικιωμένους-ωφελούμενους του ΚΗΦΗ.
Στην πόλη επισκέφθηκαν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και ξεναγήθηκαν από την διευθύντρια κα Ζερνιώτη στο έργο «ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΩΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ» που βρίσκεται σε φάση υλοποίηση, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους/Αρχεία Νομού Κέρκυρας όπου η διευθύντρια κα Νέλλα Πανταζή παρουσίασε το ολοκληρωμένο πλέον έργο «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων δημόσιας βιβλιοθήκης και ΓΑΚ στο κτήριο των Αγγλικών Στρατώνων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας» , την παραλιακή από ΝΑΟΚ/Γαρίτσα και κατέληξαν στο Άλσος Γαρίτσας -Ανεμομύλου όπου έγινε ένας μικρός αγώνας petanque από την ομάδα Petanque Κέρκυρας με τη συμμετοχή του Γαλλικής καταγωγής εκπροσώπου της Ευρ. Επιτροπής κ. Paquet και επίδειξη από ομάδα ΑμεΑ (Special Olympics), παρουσία και του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Στ. Πουλημένου και παραγόντων του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *