Θετικά αποτελέσματα στη συνάντηση του Δημάρχου με την υπουργό Πολιτισμού

Σε εξαιρετικό κλίμα και με θετικά για την Κέρκυρα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη η Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού Τζούλια Παπαγεωργίου και από πλευράς Δήμου, η νομική σύμβουλος Ουρανία Βερβιτσιώτη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Καποδιστριακής Αναπτυξιακής (ΚΑΠΟΔΙΑΝ) Α.Ε. Μιχάλης Χονδρογιάννης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στο γραφείο της Υπ. Πολιτισμού, ήταν:
• Η διαχείριση της Παλιάς Πόλης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
• Η αναβάθμιση του κτήματος του Μον Ρεπό και των υπηρεσιών που προσφέρονται εκεί στους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς επισκεπτών.
• Η βούληση του Δήμου να αποκτήσει το πλειστηριαζόμενο κτήμα του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα, στη Γαρίτσα, εμβαδού 37 στρεμμάτων.
• Η περιπέτεια του έργου αποκατάστασης του Αχιλλείου από την ΕΤΑΔ και
• Η άρση του επικινδύνου του κτηρίου Ασάνη, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ.
Ειδικότερα:
1. Η διαχείριση της Π. ΠΟΛΗΣ ως μνημείου της UNESCO
Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Δήμου και της χώρας έναντι της UNESCO, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ενός στοιχειώδους μηχανισμού διαχείρισης της υπόθεσης.
Επ’ αυτού συμφωνήθηκε να συγκληθεί από τον Δήμο, μέσα στον επόμενο μήνα, το σώμα των μετεχόντων στο Μνημόνιο Συνεργασίας για την Π. Πόλη, με σκοπό να ληφθεί απόφαση ίδρυσης γραφείου με μια Ειδική Γραμματεία και Συντονιστή, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα. Παράλληλα δε, να προχωρήσει σε τροποποίηση της συστατικής πράξης για συμμετοχή στο σχήμα και της ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ, ως ευέλικτου και αποτελεσματικού διαχειριστή των λιγοστών πόρων, που έχουν υποχρέωση να καταθέτουν σε ειδικό λογαριασμό οι υπόλογοι φορείς.

2. Αξιοποίηση του ΜΟΝ ΡΕΠΟ

Συμφωνήθηκε να συσταθεί φορέας Διαχείρισης του κτήματος και το Αρχαιολογικού Χώρου του ΜΟΝ ΡΕΠΟ, με τη συμμετοχή και της ΚΑΠΟΔΙΑΝ Α.Ε. για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μεγάλες απαιτήσεις από την διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα που συνοψίζονται στα εξής:
• Διαρκή φροντίδα του Άλσους
• Αποκατάσταση του περιβάλλοντος αυτό, περιμετρικού τοιχίου
• Αποκατάσταση των περιπατητικών διαδρομών
• Θέσεις ενημέρωσης επισκεπτών για τις αρχαιότητες του χώρου και τον βοτανικό κήπο
• Λειτουργία αναψυκτήριου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών
• Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης λεωφορείων κ.ά.
Για την υλοποίηση των στόχων αυτών συμφωνήθηκε η καθιέρωση εισιτηρίου στην είσοδο και για το Άλσος – Αρχαιολογικό Χώρο ΜΟΝ ΡΕΠΟ.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι για να ρυθμιστούν όλα αυτά, απαιτείται η προετοιμασία από τον Δήμο σε συνεργασία με το ΥπΠο, ενός Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, όπως αυτό προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του Ν.2215/94

3. Η απόκτηση του ακινήτου του πρώην εργοστασίου ΔΕΣΥΛΛΑ
Το Υπουργείο Πολιτισμού βλέπει θετικά και υποστηρίζει την απόφαση του Δήμου να πράξει τα δέοντα για την απόκτηση του ακινήτου των 37 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα με το τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και είναι έτοιμο να συμπράξει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του με έμφαση:
 στην Εκπαίδευση,
 τον Πολιτισμό και
 τον Συνεδριακό Τουρισμό
Προς τούτο η Υπουργός Πολιτισμού προέτρεψε τον Δήμο να προχωρήσει σε μια μελέτη βιωσιμότητας αυτών των σχεδίων, προκειμένου να επιτευχθεί και η χρηματοδότησή τους.

4. Για το ΑΧΙΛΛΕΙΟ και την διακοπείσα εργολαβία αποκατάστασης
Η Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τον προβληματισμό της για την διακοπή των εργασιών που εκτελούντο στο ανάκτορο, με φορέα υλοποίησης την ΕΤΑΔ Α.Ε. και επισήμανε ότι θα έβλεπε πολύ θετικά την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας από το Δήμο και την Περιφέρεια Ι.Ν. που θα αποσκοπούσε στο ξεμπλοκάρισμα του έργου με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή του, το ταχύτερο δυνατό.

5. Το ετοιμόρροπο κτήριο ΑΣΑΝΗ
Η Υπουργός Πολιτισμού συμμερίζεται τη θέση του Δήμου για την άρση του επικινδύνου και θεωρεί εύλογη την πρόταση χρηματοδότησης της απαιτούμενης προς τούτο δαπάνης από την Ιδιοκτήτριά του ΕΤΑΔ, δεδομένης και της οικονομικής του αδυναμίας (ενν. του Δήμου).

6. Ο αιτούμενος Πολιτιστικός ΠΟΡΟΣ
Η Υπουργός Πολιτισμού, τέλος, διαπιστώθηκε ότι βλέπει ευνοϊκά το παλαιό αίτημα της Κέρκυρας για την θέσπιση ενός Πολιτιστικού Πόρου, ο οποίος θα αποδίδεται σε Δήμους με μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μνημεία που γεννούν μεγάλες και δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις καθώς, εκτός των άλλων, λειτουργούν και ως επίκεντρα υψηλού επιπέδου πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τις σκέψεις για το θέμα αυτό, που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, πρόκειται να συζητήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *