Δημήτρης Μπιάγκης: Ας δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σ’ όσους δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους
Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ώστε όλος ο κόσμος να ενωθεί στη μάχη κατά της επάρατης νόσου. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε στην ηλικία, ούτε στο φύλο, ούτε στον ανθρώπινο πόνο. Η έγκαιρη διάγνωσή του σώζει ζωές. Οι νέες ανακαλύψεις του ιατρικού κόσμου, η ενημέρωση και η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση είναι το μεγάλο μας όπλο, εναντίον του.
Παρά το σκληρό αποτύπωμα της νόσου στην Ελλάδα, η χώρα μας δυστυχώς στερείται δομών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ογκολογική φροντίδα. Η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, οι καθυστερημένες διαδικασίες στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, η αδυναμία θεσμοθέτησης και ανάπτυξης της ανακουφιστικής φροντίδας και της νοσηλείας κατ’ οίκο, αποτελούν μερικά μόνο απ’ όσα θα έπρεπε να είχε ήδη καλύψει η πολιτεία, ώστε να στηρίξει επαρκώς το δύσκολο αγώνα των ασθενών.
Απαιτείται η ουσιαστική στήριξη, τόσο του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, όσο και η θεσμοθέτηση ενός οργανωμένου προγράμματος πρόληψης, η δημιουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας για την ογκολογία, αλλά και η οργάνωση ενός ουσιαστικού πλάνου για την ενίσχυση της υποστήριξης των ασθενών. Αντ’ αυτού, η πολιτεία παρουσιάζει τεράστια κενά που προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια των ασθενών και των λειτουργών υγείας, τη μείωση της επιστημονικής δραστηριότητας, τον ανορθολογικό καταμερισμό των διαθέσιμων πόρων αλλά και την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών και άλλων πόρων.
Σήμερα, η σκέψη μας πηγαίνει σ’ όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μια μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ας μεταδώσει ένα μήνυμα ελπίδας. Ας δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σ’ όλους αυτούς, που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους.