Η ΛΑ.ΣΥ Νότιας Κέρκυρας για τα απορρίμματα
Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητοποίηση των μηχανισμών της Περιφέρειας και των τριών Δήμων για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από την Νότια Κέρκυρα.
Η κινητοποίηση αυτή δίνει αναμφίβολα πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα της συσσώρευσης των απορριμμάτων στην Νότια Κέρκυρα, πλην όμως δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτών των απορριμμάτων είναι εξόχως αντι-περιβαλλοντικός αφού στήνονται παράνομοι “Σταθμοί” μεταφόρτωσης χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και η αποκομιδή γίνεται όπως-όπως.
Με την κινητοποίηση αυτή αποδεικνύεται επίσης ότι η διοίκηση έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί μηχανισμούς και να αντιμετωπίζει καταστάσεις, αρκεί να έχει την σχετική βούληση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας στο Δημοτικό Συμβούλιο (στις 22/11), αλλά και έξω από αυτό με δημόσιες τοποθετήσεις και κινητοποίηση, είχε καλέσει την διοίκηση να χρησιμοποιήσει ως προσωρινή λύση για το πρόβλημα της Νότιας Κέρκυρας τον ΣΜΑ της Κεντρικής Κέρκυρας, πρόταση που απαιτούσε την συνεργασία των Δήμων, της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ.
Παράλληλα και σε ότι αφορά το πεδίο ευθύνης του Δήμου, προτείναμε να προκηρυχτεί επιστημονική μελέτη για την άμεση χωροθέτηση ΣΜΑ στην Νότια Κέρκυρα με κοινά προαποφασισμένα κριτήρια επιλογής και ταυτόχρονη μετάβαση σε πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων που θα βασίζεται στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και την απομάκρυνση των ιδιωτών εργολάβων από όλα τα στάδια της διαχείρισης των απορριμμάτων .
Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστή η συνολική θέση μας για κεντρικό σχεδιασμό, Δημόσιο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης επιστημονικά καταρτισμένο με κρατική χρηματοδότηση.
Καταθέσαμε λοιπόν έγκαιρα και ανοικτά πλειάδα προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος τόσο για το άμεσο όσο και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Καλέσαμε λαϊκή συνέλευση (στις 19/11), ζητήσαμε την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου (στις 22/11) , πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση (στις 29/11).
Σε αντίθεση με την Λαϊκή Συσπείρωση , η απερχόμενη διοίκηση και οι παρατάξεις του διαχειριστικού μπλοκ, άφησαν δυο μήνες τα σκουπίδια στους δρόμους, δεν έχουν καμία βιώσιμη πρόταση και ακόμα και όταν ενεργούν χρησιμοποιούν την τακτική του “ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ”, προκαλώντας τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:
1.Η διοίκηση (ΦΟΔΣΑ – Περιφέρεια – Δήμος), γιατί άφησαν να περάσουν δύο μήνες για να παρέμβουν , ενώ όπως αποδεικνύεται μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;
2. Ποιος ο ρόλος του ΦΟΔΣΑ και της διοίκησης του; Ασχολήθηκε με το πρόβλημα;, Συμμετέχει τώρα στην εν εξελίξει επιχείρηση αποκομιδής και με ποιο τρόπο;
3. Η δίμηνη αδράνεια της διοίκησης οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπική ευθύνη των απερχόμενων διαχειριστών της (Λέσση – Υδραίου- Κράτσα );
4. Οι νέοι διαχειριστές (Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης) που αποφάσισαν από κοινού να υλοποιήσουν την γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης των απορριμμάτων από τον Νότο και που προφανώς δεν το αποφάσισαν την 1η Γενάρη στην πίτα της Περιφέρειας , αφού ήδη από αρχές Νοέμβρη είχαν συναντήσεις και εξήγγειλαν “κοινό βηματισμό” για την διαχείριση των απορριμμάτων:
α. Γιατί δεν βγήκαν δημόσια να προτείνουν νωρίτερα αυτό που σήμερα υλοποιούν , όπως έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση;
β. Αν η λύση σκόνταφτε στους απερχόμενους διαχειριστές (Λέσση- Υδραίου- Κράτσα ) γιατί δεν τους πίεσαν ανοικτά και με την δυναμική της νωπής λαϊκής εντολής να καθορίσουν τις εξελίξεις ώστε να φύγουν τα σκουπίδια μία ώρα αρχύτερα και να μην κάνει γιορτές ο Νότος με βουνά σκουπιδιών και την επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας;
γ. Η καθυστέρηση της παρέμβασης των νεοεκλεγέντων διαχειριστών είναι προϊόν προσήλωσης στην θεσμική τάξη της διοίκησης , κομματικής συνεννόησης ή επικοινωνιακής τακτικής των “σωτήρων” με την ανάληψη των καθηκόντων τους ;
δ. Με δεδομένη την εμπλοκή ιδιωτών στην γιγαντιαία επιχείρηση ποιο θα είναι το επιπλέον κόστος για τους δημότες και ποιος φορέας χρεώνεται τι;
Τα σκουπίδια απομακρύνονται απ την Νότια Κέρκυρα εκείνο όμως που δεν απομακρύνεται είναι η πολιτική που παράγει και αναπαράγει το πρόβλημα.
Επομένως χωρίς αλλαγή αυτής της πολιτικής για τα απορρίμματα , το ίδιο πρόβλημα ή με παραλλαγές θα εμφανιστεί ξανά και ξανά , ενώ οι εργολάβοι θα γλεντάνε τα κέρδη τους στην “υγεία των κορόιδων”, όπως τώρα που “χρυσοπληρώνουμε” τρεις φορές τα βουνά των ίδιων σκουπιδιών που “έπνιξαν” τη Νότια Κέρκυρα επί δύο μήνες.
Για το λόγο αυτό και επειδή επιχειρήσεις σαν αυτές που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούν να γίνονται συνεχώς, η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας ζητά την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο εισηγούμενη την ολοκληρωμένη πρόταση της που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τον περιορισμό του προβλήματος.