Τ.Ε Κέρκυρα Κ.Κ.Ε για τους θανάτους από λεπτοσπείρωση

Οι δύο θάνατοι και η μία νοσηλεία συνδημοτών μας από λεπτοσπείρωση στο χωριό Καρουσάδες αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την εγκληματική αδιαφορία των «υπευθύνων» κρατικών αρχών, της Περιφέρειας και του Δήμου για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παρότι τα δύο πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τον Μάη και το Νοσοκομείο Κέρκυρας, βάσει πρωτοκόλλου και γιατροί του νοσοκομείου είχαν ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, αυτές αδιαφόρησαν να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο και να ενημερώσουν έγκαιρα και έγκυρα τους κατοίκους ήδη από τον Μάη, με αποτέλεσμα να υπάρξει και τρίτο κρούσμα.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε δήλωσή του αναφέρει ότι διαχρονικά η Κέρκυρα είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου, αναδεικνύοντας ότι συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια κυβερνήσεις και τοπικές αρχές έχουν αφήσει τους κατοίκους στο έλεος τους χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Η τωρινή δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες με την πολιτική τους που θεωρούν κόστος την προστασία της δημόσιας υγείας όχι μόνο δεν κάνουν κάτι για την πρόληψη της ασθένειας, αλλά διαμορφώνουν τους όρους για να αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουν καταδικάσει τους Καρουσάδες να ζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα (όμβρια και οικιακά λύματα ρίχνονται σε ρέμα έξω από το χωριό, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με τον βιολογικό). Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες κατοίκου της γειτονιάς όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, ο Δήμος έχει αδιαφορήσει προκλητικά στις επανειλημμένες αιτήσεις να καθαριστεί και να απολυμανθεί εγκαταλελειμμένη έκταση-εστία τρωκτικών στην περιοχή. Επίσης το νερό της τοπικής δεξαμενής τρέχει στον δρόμο εδώ και χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες επιδημιολογικής βόμβας, συνθήκες που μπορεί να επιδεινωθούν σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ.
Από την άλλη η κατάσταση υποβάθμισης και υποστελέχωσης του δημόσιου νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας του νησιού δεν μπορεί παρά να μεγαλώνει την ανησυχία του λαού
Τώρα ΕΟΔΥ, Περιφέρεια και Δήμος «τρέχουν» να δείξουν το υποκριτικό «ενδιαφέρον» τους, που εξαντλείται σε αφίσες ενημέρωσης που κολλήθηκαν στην περιοχή και σε επικλήσεις, για άλλη μια φορά, στην ατομική ευθύνη.
Η πολιτική τους είναι εγκληματική. Είναι η ίδια πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη, στο Μάτι, στην πνιγμένη Θεσσαλία, στον καμένο Παντοκράτορα το καλοκαίρι… Είναι η πολιτική του «Πάμε και όπου βγει», όπου τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα αποκαλούνται «στραβή στη βάρδια μου»… Είναι η πολιτική ενός πολύ ικανού κράτους, κυβερνήσεων και τοπικών αρχών όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων στο νησί, αλλά ανίκανο να προστατέψει το λαό με απλά και γνωστά προληπτικά μέτρα από γνωστές ασθένειες. Είναι η πολιτική όπου η υγεία του λαού, ακόμα και η ζωή του, υποτάσσεται στη λογική κόστους-οφέλους.
Καλούμε το λαό της περιοχής, να διεκδικήσει μαζί με το ΚΚΕ, άμεσα μέτρα προστασίας και πρόληψης της δημόσια υγείας για την περιοχή των Καρουσάδων και συνολικότερα όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και συνθήκες:

• Την άμεση και γενική απολύμανση της ευρύτερης περιοχής, αποθηκών κτλ. και γενική μυοκτονία. Τον καθαρισμό όλων των εστιών τρωκτικών (πεταμένα σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα σπίτια ή εκτάσεις), των ρεμάτων από τα βοθρολύματα και αποστράγγιση των στάσιμων νερών.
• Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου τέτοιου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής και τη σύνδεσή του με τον βιολογικό.
• Τον ενδελεχή έλεγχο, επισκευή, καθαρισμό και συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και τη δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού σε κατοίκους και σχολεία.
• Τον καθαρισμό και την απολύμανση κάδων και σημείων συγκέντρωσης των απορριμμάτων
• Την έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα όσων ασκούν αγροτική δραστηριότητα και των σχολείων, από επιστημονικό προσωπικό για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης
• Τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αγρού και του Νοσοκομείου Κέρκυρας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
• Τον προληπτικό εμβολιασμό των ζώων κτηνοτροφίας και των κατοικιδίων με δημόσια έξοδα.
• την οργανωμένη επιδημιολογική μελέτη και παρακολούθηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, την έγκαιρη πρόληψη της νόσου και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των Καρουσάδων και όλους τους Κερκυραίους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή του λαού, ενάντια στις πολιτικές περιφερειακών και δημοτικών αρχών που έχουν παρατήσει τον λαό απροστάτευτο απέναντι στις φωτιές, στις πλημμύρες, στις ασθένειες, να διεκδικήσουν συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Την οργή και αγανάκτηση να την μετατρέψουν σε αγώνα και στήριξή των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους της Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *