Δημήτρης Μπιάγκης: Συμμετοχή των ΕΑΣ στο Πρόγραμμα ASAP
Με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 515/1-9-2023 Ερώτησή, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, αναφορικά με τη «Συμμετοχή των Ελληνικών Αμυντικών Σσυστημάτων στο Πρόγραμμα ASAP», ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, αναδεικνύει την τεράστια ευκαιρία εξυγίανσης και ενίσχυσης της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) από τη συμμετοχή των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Act in Support Ammunition Production (ASAP), καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις έναντι δημοσιευμάτων που αποκαλύπτουν την πρόθεσή της για περιορισμό της δραστηριότητας του Οβιδουργείου έναντι αναθέσεων σε αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής, στην ερώτησή του, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ASAP για την παραγωγή μεγάλου αριθμού συμβατικών πυρομαχικών προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών της Ουκρανίας, αλλά και συμπλήρωση των αποθεμάτων ΝΑΤΟ, παρέχει σημαντική ευκαιρία ενίσχυσης των ΕΑΣ, δεδομένου ότι σε αυτά παράγονται πιστοποιημένα βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm. Εντούτοις, και ενώ θα αναμενόταν από την κυβέρνηση να αναλάβει την κάλυψη των χαμηλών κόστους επισκευών για την κάλυψη του συνόλου της παραγωγής από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία,, το οποίο μάλιστα κόστος δύναται να καλυφθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος από κοινοτικές πηγές σύμφωνα με το ASAP, ενόψει των άμεσων ωφελειών από τη συμμετοχή της χώρας μας στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης για συμμετοχή των ΕΑΣ μόνο σε γόμωση βλημάτων αγοράζοντας από το εξωτερικό μεταλλικούς κορμούς, με συνέπεια το 70% περίπου της αξίας των βλημάτων να εισάγεται αντί να παράγεται εγχώρια.
Τέλος, ο βουλευτής καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο η Κυβέρνηση στερεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα πλήρους παραγωγής των βλημάτων 155 mm υποχρεώνοντας της σε εισαγωγή τμημάτων αυτών και αν αυτό αποτελεί κάποιου είδους παροχή προς ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως επενδυτές στα ΕΑΣ, και συναφώς να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με επικείμενη πώλησή τους σε αμερικανική εταιρεία.
*Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
-Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
-Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Συμμετοχή των ΕΑΣ στο Πρόγραμμα ASAP»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πρόγραμμα Act in Support Ammunition Production (ASAP), αποφάσισε την παραγωγή μεγάλου αριθμού συμβατικών πυρομαχικών προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών της Ουκρανίας, αλλά και συμπλήρωση των αποθεμάτων της συμμαχίας. Σημαντικό μέρος των, προς παραγωγή και προμήθεια, πυρομαχικών είναι τα βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm.
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παράγουν από χρόνια τα εν λόγω βλήματα με πιστοποίηση ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, το μεταλλικό μέρος του βλήματος παράγεται από πρώτη ύλη χάλυβα στο εργοστάσιο του Οβιδουργείου στον Υμηττό, η γόμωση του βλήματος και τα προωθητικά γεμίσματα παράγονται στο εργοστάσιο γομώσεων στο Λαύριο, ενώ ο πυροσωλήνας κορυφής αγοράζεται από πηγές του εξωτερικού. Η προστιθέμενη αξία στην εταιρία από την παραγωγή του μεταλλικού μέρους του πυρομαχικού είναι περίπου 70%. Το εργοστάσιο του Οβιδουργείου είναι σε παραγωγική ετοιμότητα με ενδεχόμενες ανάγκες επισκευής ενός εκ των τόρνων χαμηλού σχετικά κόστους, το οποίο δύναται να καλυφθεί κατά 40%-50% από κοινοτικές πηγές σύμφωνα με το ASAP. Εξ άλλου, η παραγωγική ετοιμότητα του Οβιδουργείου επιβεβαιώθηκε από την σχετικά πρόσφατη ολοκλήρωση συμβατικής υποχρέωσης της εταιρίας προς το Πολεμικό Ναυτικό για πυρομαχικά μάχης φρεγατών 76/62.
Σημειώνεται ότι η διεθνής ζήτηση για βλήματα 155 mm ήταν ήδη υψηλή και προ της αποφάσεως ASAP, αν και τα ΕΑΣ απείχαν λόγω της κυβερνητικής απόφασης να εκδιωχθεί το εργοστάσιο του Υμηττού και να αποθηκευτούν οι γραμμές παραγωγής του Οβιδουργείου προκειμένου να ενταχθεί σε ΣΔΙΤ το έργο “πάρκο Λεντάκη”. Μετά την έγκριση του ASAP επικράτησε αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την ευκαιρία και με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο θα οδηγήσει την ελληνική εταιρία σε εξυγίανση και ανάκαμψη. Όμως, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για άμεση εκδίωξη του εργοστασίου από τον Υμηττό και αποθήκευση των γραμμών παραγωγής του Οβιδουργείου.
Συνακόλουθα, τα ΕΑΣ θα συμμετέχουν μόνο σε γόμωση βλημάτων στο Λαύριο αγοράζοντας από το εξωτερικό μεταλλικούς κορμούς, με συνέπεια το 70% περίπου της αξίας των βλημάτων να εισάγεται αντί να παράγεται εγχώρια.
Δεδομένου ότι, η συμμετοχή των ΕΑΣ στο πρόγραμμα ASAP αποτελεί τεράστια ευκαιρία εξυγίανσης και ενίσχυσης της εταιρείας και της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) εν γένει.
Δεδομένου ότι, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει διαχρονικά στάση ευθύνης σε θέματα που άπτονται της Εθνικής άμυνας και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθώς μάλιστα ενδιαφέρεται για τη στήριξη των ΕΑΣ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση στερεί από τα ΕΑΣ τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής των βλημάτων 155 mm με σημαντική προστιθέμενη αξία για την ΕΑΒΙ και την υποχρεώνει σε εισαγωγές κορμών;
2. Γιατί η Κυβέρνηση δεν προγραμματίζει τη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής στο Λαύριο σε εύλογο χρονικό διάστημα σε συσχέτιση με τις ανάγκες της εγχώριας παραγωγής των βλημάτων, αλλά εμμένει σε άμεση εκδίωξη και αποθήκευση;
3. Διαψεύδει η Κυβέρνηση τις πληροφορίες ότι η παραγωγή των μεταλλικών κορμών αποτελεί κάποιου είδους παροχή προς ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως επενδυτές στα ΕΑΣ;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με εταιρία των ΗΠΑ για ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ;
5. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει στις διαδικασίες και αποφάσεις άμεσης εκδίωξης και αποθήκευσης των γραμμών παραγωγής, καθώς και της ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ;