Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου

Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Αρχιερατικός Επίτροπής της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκύρας Θεμιστοκλής Μουρτζανός:

“Ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 10 Αυγούστου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα με την ευκαιρία της ανάμνησης της διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716, χάρις σε θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.
Τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, συγχοραστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κοτυαίου κ. Διονυσίου, βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή των αρχών και πλήθους λαού.
Προσφωνώντας τους Αρχιερείς, τους άρχοντες και τον λαό του Θεού ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι με το θαύμα του ο άγιος Σπυρίδων διέσωσε όχι μόνο την Κέρκυρα, αλλά και την Ευρώπη από την οθωμανική λαίλαπα. Το θαύμα του Αγίου συνεγείρει το θρησκευτικό συναίσθημα, τις συνειδήσεις και όλη την ύπαρξή μας. Ο άγιος Σπυρίδων θέλησε και παρέμεινε στην Κέρκυρα. Τέθηκε επικεφαλής της αντίστασης όχι μόνο εναντίον τω Οθωμανών, αλλά και εναντίον του δυτικού πνεύματος. Είναι και θα παραμείνει ένθερμος ικέτης όλων μας προς τον Θεό και αρωγός. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα λαμπρώς εορτάζει. Απευθυνόμενος προς τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τον καλωσόρισε λέγοντας ότι είναι μεγάλη η χαρά της εν Χριστώ ενότητας και κοινωνίας, είναι μεγάλη η δύναμη της πίστης που συνέχει τον λαό του Θεού, αυτόν που συχνά οι ισχυροί κάθε εποχής τον υποτιμούν. Όπως όμως αναφέρει το παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα της εορτής “περιτρέψει Κύριος θρόνους δυναστών”. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ξεχωρίζει για την σοβαρότητα του λόγου του, το σπουδαίο έργο του, όπου κι αν υπηρέτησε την Εκκλησία, τόσο στην επιτροπή Διαχριστιανικών σχέσεων, όσο και στην πρωτοσυγκελλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και ως Μητροπολίτης, καθώς αγωνίζεται για τον λαό του Θεού που θεοφιλώς ποιμαίνει. Ο κ. Νεκτάριος καλωσόρισε και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Κοτυαίου κ. Διονύσιο, ο οποίος ως κληρικός υπηρέτησε και στην Μητρόπολη Κερκύρας.
Στην συνέχεια, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, τόνισε ότι ο άγιος Κερκύρας είναι παράδειγμα για όλη την ιεραρχία, καθώς με την πνευματική εμπειρία, το πνευματικό του έργο ποιμαίνει επί 20 και πλέον έτη έναν λαό ευλογημένο και διψασμένο για Θεό.
Ο κ. Γαβριήλ έθεσε το μεγάλο ερώτημα: στην Εκκλησία ερχόμαστε για το θαύμα ή γι’ Αυτόν που τελεί τα θαύματα; Η πηγή των θαυμάτων είναι ο Χριστός. Θαύμα θαυμάτων στην Εκκλησία ειναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Θαύμα είναι η πίστη. Είναι η βίωση της βασιλείας του Θεού. Είναι η κοινωνία με τον Θεό. Είναι η σωτηρία μας και ο Παράδεισος. Οι άγιοι είναι μιμητές του Χριστού. Ζούνε το θαύμα της αποκάλυψης του Χριστού στην ζωή τους και μοιράζονται αυτή την παρουσία με τους ανθρώπους. Θαύμα είναι η Εκκλησία. Είναι η εν Αγίω Πνεύματι φανέρωση του Θεού, η χάρις που μας αποκαλύπτεται και μας δίδεται. Είναι λοιπόν μεγάλη ευλογία να ξαναζούμε την παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως και κάθε Αγίου ως σημείο του Αγίου Πνεύματος.
Ο άγιος δείχνει τον Χριστό. Ο άγιος μας κάνει να βιώνουμε κι εμείς το θαύμα της αποκάλυψης του Θεού στην ζωή μας. Γι’ αυτό στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος και στα θαύματά του δοξάζουμε τον Χριστό, ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023 με θεία λειτουργία στην οποία θα ιερουργήσει ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κατά την κερκυραϊκή παράδοση λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *