Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν με 54,78% έναντι 45,22% του Κιλιτσντάρογλου στο 66,65% των ψήφων

Κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 71,45% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 54,37%% έναντι 45,63% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα αποτελέσματα του αντιπολιτευόμενου ΑΝΚΑ
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση με καταμετρημένο το 70,32%

Κιλιτσντάρογλου: 50,88%

Ερντογάν: 49,12%.

Στον πρώτο γύρο οι εκτιμήσεις των δύο πρακτορείων απείχαν μακράν στην αρχή, αλλά πλησίασαν όσο προχωρούσε η νύχτα για να καταλήξουν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα. Στις 14 Μαϊου το Anadolu έδινε εξ’ αρχής μεγάλο προβάδισμα στον Ερντογάν.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Τουρκικές εκλογές: H αντιπολίτευση προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην δώσει ομιλία αν δεν βγουν τα οριστικά αποτελέσματα
Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Φαίκ Οζτράκ, φαίνεται ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιήσει ομιλίες προς τους υποστηρικτές του μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Οζτράκ. «Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε “τετελεσμένο γεγονός” μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα». «Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε», είπε.

Ο Οζτράκ, όπως και ο Ερντογάν, ζήτησε από τους παρατηρητές της κάλπης να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Κάθε Τούρκος πολίτης έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες του.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο 84,74%.
Σύμφωνα με το The Spectator Index τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 58,3% έναντι 41,6% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές από την Άγκυρα ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες προκειμένου να μιλήσει ο Ερντογάν από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά , αφού συνήθως βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματός του μετά τις εκλογές για την επινίκια ομιλία.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *