Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες, ο Ερντογάν έτοιμος για άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία

Οι κάλπες έκλεισαν στην Τουρκία για τον β΄γύρο των προεδρικών τουρκικών εκλογών που κρίνουν ποιος θα έχει στα χέρια το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να περιμένει με αγωνία να μάθει αν οι λιγοστές ελπίδες του και οι προσπάθειές του εδώ και 13 χρόνια να ανατρέψει τον Τούρκο πρόεδρο απέδωσαν καρπούς.

Καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα
Οι δύο μονομάχοι, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, άσκησαν σχεδόν ταυτόχρονα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει πάντα. Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα καλώντας τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «αφού οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως είπε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει”, διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα.

Το CHP κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα ασφάλειας σχετικά με την εκλογική διαδιακασία, μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας». Ωστόσο,

o αναπληρωτής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές. Ο Οζέλ ανέφερε στο Twitter ότι οι εκλογικοί παρατηρητές του CHP σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα ξυλοκοπήθηκαν και τους έσπασαν τα τηλέφωνά τους μετά από αντίρρηση για παρατυπίες στις εκλογές. Ο ίδιος είπε ότι ο βουλευτής του CHP Αλί Σεκέρ βρισκόταν στο σημείο και προέτρεψε τις Αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλογών.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής αρχής Αχμέτ Γενέρ τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα από αυτά του πρώτου γύρο. Ο Γενέρ είπε ότι η καταμέτρηση αναμένεται να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω του γεγονότος ότι συμμετείχαν μόνο δύο υποψήφιοι. Ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής αρχής της Τουρκίας είπε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς επεισόδια. Μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, τα προκαταρκτικά τελικά αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν παρά το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές οι πολίτες ψήφισαν σε κοντέινερ, ενώ κάποια ζευγάρια άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν περάσουν της βέρες, ενώ έγιναν και προτάσεις γάμου που επισημοποιήθηκαν με σφραγίδα επί του ψηφοδελτίου.

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε η γυναίκα πήγε να ψηφίσει με το αρνάκι της, ένας άνδρας που ψήφισε και στον δεύτερο γύρο συντροφιά με τον παπαγάλο του και παραδοσιακή φορεσιά και ο Τούρκος … spiderman.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *