Δημήτρης Μπιάγκης: ΕΠΤΑΝΗΣΑ – Μικρά σε έκταση, μεγάλα σε ανάστημα

Σήμερα (έστω και πρόωρα λόγω των εθνικών εκλογών της 21ης του Μάη) εορτάζουμε την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα πατρίδα.
Φέρνοντας στη σκέψη μας την 21η Μαΐου του 1864, 159 χρόνια μετά, έχουμε χρέος να διατηρήσουμε νωπή την ιστορική μας μνήμη και να αποδώσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στους πρωτεργάτες της Ένωσης.
Άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών, της πολιτικής, της πνευματικής ζωής αλλά και των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και της αγροτιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους διαισθανόμενοι ότι η ίδια η ιστορία τους καλούσε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της δημοκρατίας και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Τα Επτάνησα αποτέλεσαν ιστορικά φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών μεταλαμπαδεύοντας αυτές και προκαλώντας προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αποτελεί ευθύνη μας η ανάδειξη αυτής της πτυχής της ελληνικής ιστορίας.
Τα Επτάνησα προσέφεραν και προσφέρουν τα μέγιστα στο ελληνικό κράτος. Κι οφείλουμε όσο ποτέ να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος όσα μας αναλογούν με γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας των νησιών μας, καθώς για ακόμα μια φορά η κεντρική εξουσία απέδειξε περίτρανα, πως δεν μας σέβεται, προσδιορίζοντας ως ημέρα εκλογών την ημέρα της εθνικής μας εορτής.
Ας παραμείνουμε συνεπείς στο ιστορικό κάλεσμα και με πείσμα, συνέπεια και σεβασμό ας προσεγγίσουμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν εκείνοι οι αγωνιστές της Ένωσης εκπροσωπώντας επάξια ετούτη τη μικρή σε έκταση αλλά μεγάλη σε ανάστημα περιφέρεια της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *