Σήμα αυθεντικότητας προϊόντων στα καταστήματα της Κέρκυρας με πρωτοβουλία του Κεντρικού Δήμου

Η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Authenticity», που αφορά στο σήμα αυθεντικότητας προϊόντων καταστημάτων της Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε χθες από τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Παναγιώτη Κανελλόπουλο στον Κήπο του Λαού. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ράνια Ζαχαροπούλου, υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΟΒΙ.
Στο πρόγραμμα, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συμμετέχει με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Κέρκυρας στην αγορά αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να προστατευθεί και να αναδειχθεί η αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων απέναντι σε απομιμητικά προϊόντα και προϊόντα χαμηλής ποιότητας.
Ουσιαστικά δηλαδή, υπάρχουν οφέλη και για την τοπική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα.
Η Κέρκυρα θα γίνει, μέσα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος μια ‘’Αυθεντική Πόλη ‘’ ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν ένα ειδικό σήμα αυθεντικότητας και να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους καταναλωτές.
Στην υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλλουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας.
Στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον ΟΒΙ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον EUIPO, όπως και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση του Έργου, σημείωσε πως πολύ συνειδητά η Κέρκυρα μπαίνει στο Πρόγραμμα ως η 3η αυθεντική πόλη της Ελλάδας.
«Η Κέρκυρα, λόγω της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας της, του πολιτισμικού της προφίλ, διαθέτει διεθνή λιμάνι και αεροδρόμιο, ενώ διατηρεί και από τις πιο δραστήριες κρουαζιέρες. Σε αυτό το μωσαϊκό δεχτήκαμε να συμμετέχουμε. Διότι το αυθεντικό είναι πάντα και κλασικό, το αυθεντικό είναι πάντα στη μόδα». Η Κέρκυρα, σημείωσε, «πρέπει να καθιερωθεί ως πιλότος και για άλλες πόλεις και δήμους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων, να εκτοξεύσουμε αυτό το Έργο».
Ο κ. Paolo Barbieri, Project Manager, European Cooperation Service Institutional and Cooperation Department (EUIPO), παρουσίασε στοιχεία του προγράμματος Αuthenticities στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης, Διευθυντής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πραγματοποίησε προβολή Στατιστικών Στοιχείων Ελέγχου Αγοράς σε ό, τι αφορά τη Διανοητική Ιδιοκτησία.
Το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (εφευρέσεις, designs, trademarks) των χωρών-μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες. Το Πρόγραμμα στο νησί μας υλοποιείται μετά από υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Στο χώρο της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δείγματα παραποιημένων προϊόντων που έχουν κατασχεθεί από την ΔΙΜΕΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *