4ήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή ΓΕΛ Αγρού στην Αλβανία!

31 μαθητές/-τριες και 3 εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Αγρού πραγματοποιήσαμε μια 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή – εμπειρία ζωής, στην Αλβανία, από τις 27 έως τις 30 Απριλίου 2023!
Στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Κέρκυρας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων:
1. “Θρησκευτικές Παραδόσεις της Αλβανίας”, με Υπεύθυνο τον θεολόγο Λάππα Ιωάννη,
2. “Ιστορικά μονοπάτια στην Αλβανία”, με Υπεύθυνη τη φιλόλογο Ευθυμιάδου Ελευθερία
και με συνοδό τον γυμναστή Σίμου Θεοφάνη,
βιώσαμε ένα τετραήμερο συνάντησης προσώπων, παραδόσεων και θρησκειών , που θα μας μείνει αξέχαστο!
Την Πέμπτη 27/4/23 επισκεφθήκαμε το Βουθρωτό των Αγίων Σαράντα, τη Δερβιτσάνη και το θρυλικό Αργυρόκαστρο, ενώ στους Βουλιαράτες είχαμε μια άκρως συγκινητική συνάντηση. Πριν την επίσκεψή μας στο Ιστορικό Κοιμητήριο Ελλήνων Πεσόντων 1940-41, στο Μειονοτικό Σχολείο Βουλιαρατίου χορέψαμε, από κοινού με τους μαθητές του σχολείου, παραδοσιακούς χορούς και των δύο περιοχών των σχολείων μας και κεραστήκαμε εκατέρωθεν εδέσματα, ακούγοντας και τα παιδιά του άλλου σχολείου να μας τραγουδούν και να μας παρουσιάζουν τις στολές και τις σημαντικότερες πληροφορίες για την ηρωική περιοχή της Δερόπολης!
-Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης των Μειονοτικών Σχολείων κ. Ζήσο Λούτση, όσο και την αξιότιμη Διευθύντρια του Μειονοτικού Σχολείου Βουλιαρατίου κ. Κουτσού!
Την Παρασκευή 28/4/23, ανεβήκαμε στα ιστορικά Κάστρα του Αργυροκάστρου και του Μπερατίου!
Το Σάββατο 29/4/23 είδαμε το Αρχαίο Αμφιθέατρο του Δυρραχίου και θαυμάσαμε στα Τίρανα: τον Ορθόδοξο Καθεδρικό της Αναστάσεως, το Τζαμί Beth’em Bey, την κεντρική Πλατεία Σκεντέρμπεη, το House of Leaves(Μουσείο των Μυστικών Υπηρεσιών) και το Παγκόσμιο Κέντρο των Μπεκτασί!
Κορυφαία και σημαντικότερη στιγμή του ταξιδιού μας, κατά κοινή ομολογία των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδρομή, η υποδοχή μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, μια προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, με ιστορικό πλέον ρόλο στην Αλβανία εδώ και 32 χρόνια! Στον Μακαριώτατο προσφέραμε κερκυραϊκά προϊόντα που ετοίμασαν τα παιδιά , ενώ αυτός, με διαύγεια πνεύματος που χαρακτηρίζει έναν τέτοιο ηγέτη , μίλησε στις καρδιές των παιδιών!
Την Κυριακή 30/4/23 επισκεφθήκαμε τη Μονή Αρδενίτσας.
Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου οδοιπορικού ξεπερνούν κατά πολύ το πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή ενός Πολιτιστικού Προγράμματος και αγγίζουν, χωρίς υπερβολή, την έννοια του βιώματος που θα μείνει για πάντα στο μυαλό και την καρδιά των μαθητών και των μαθητριών μας!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *