Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα δράσης Κέρκυρας 2023. «Μαζί – Ένας άλλος τρόπος να δεις το ‘άλλο’»

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, 10:00 – 12:00 στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

5 σχολεία, 14 εκπαιδευτικοί, 135 μαθητές & μαθήτριες

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικό Γραφείο Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμπράττουν με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας στην υλοποίηση του Μαθητικού Φεστιβάλ Κέρκυρας 2023, το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), προκειμένου να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών και ν’ αναδειχθεί ο ρόλος τους στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικό μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται με ποικίλες εκδηλώσεις ένα ειδικό θέμα. Το θέμα του εορτασμού της φετινής Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Το Μαθητικό Φεστιβάλ- Ημέρα Δράσης- 2023 με τίτλο «Μαζί!-Ένας άλλος τρόπος να δεις το ‘άλλο’» πραγματοποιείται στην Κέρκυρα για έβδομη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων. Όπως κάθε χρόνο, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σχολείων, με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Το Φεστιβάλ 2023 στην Κέρκυρα περιλαμβάνει:
α) Παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα
β) Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά
γ) Προβολές performances από ημέρες δράσης των παιδιών με αφορμή το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;»
δ) Περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα της Ιαπωνικής συλλογής του Μουσείου

Συμμετέχουν 135 μαθητές & μαθήτριες 14 εκπαιδευτικοί από 5 σχολεία:
14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας: Πασχαλίνα Γρεβενάρη, Μαρία Διβανέ, Κυριακή Δρόσου, Κατερίνα Ευτυχίδου, Ισιδώρα Ζολώτα.
Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κέρκυρας: Αλκινόη Ζαχαρόγιωργα, Ιωάννα Ρέβη, Κατερίνα Νασούλα.
Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών Κέρκυρας: Ιωάννα Μήλιου, Αγγελική Παπαναστασίου.
Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις Κασσιόπης Κέρκυρας: Κων/νος Ζερβόπουλος, Ελένη Μπαλανίκα, Κων/νος Μπέης,
3ο ΓΕΛ Κέρκυρας: Σταματέλλα Κούδα, Γεράσιμος Πολυμέρης

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας: Αθηνά Κουβεριανού, Μουσειοπαιδαγωγός.

Θερμές ευχαριστίες στη Δ/ντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Δέσποινα Ζερνιώτη CMG για τη δημιουργική συνεργασία.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Κέρκυρας- Ημέρα Δράσης- 2023, με τίτλο «Μαζί!-Ένας άλλος τρόπος να δεις το ‘άλλο’», υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικό Γραφείο Κέρκυρας
Συντονισμός: Μαρία Διβανέ
Γραμματεία/ Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr

Συνεργασίες:Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *