Επίσκεψη Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Μαυρούδη

Εξαιρετική η μονάδα της οικογένειας Μαυρούδη, στα Βραγκανιώτικα, με το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο, το Μουσείο ελαιολάδου, τις ξεναγήσεις που εξηγούν τις διαδικασίες παρασκευής ελαιολάδου από τη συγκομιδή μέχρι την εμφιάλωση, το πωλητήριο και τις γευστικές δοκιμές που “παντρεύουν” την γαστρονομική παράδοση του νησιού μας με πολλές νέες γεύσεις.

Η επίσκεψή μου στο μουσείο ελαιολάδου με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο. Δεκάδες παλαιά αντικείμενα για την επεξεργασία του ελαιοκαρπου (λουτρουβιά όπως τα λέμε στη Κέρκυρα) -κάποια από τα οποία σπάνια που διατηρήθηκαν μέσα στο χρόνο σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο και ειδικά φωτισμένο χώρο, συνθέτουν μια εικόνα συναρπαστική για τον επισκέπτη. Η οικογένεια Μαυρούδη έχει κάνει σπουδαία δουλειά, δαπανώντας χρήματα, χρόνο και κόπο. Κατάφεραν να διασώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, γιατί η ελιά για την Κέρκυρα είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη, όχι μόνο με την τοπική οικονομία και τον γαστρονομικό πολιτισμό, αλλά και με την ίδια τη ζωή.

Ελπιδοφόρο το γεγονός ότι την παράδοση της οικογένειας στην παρασκευή ελαιολάδου ακολουθεί και η νέα γενιά, όπως συμβαίνει και σε άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις του νησιού μας που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Μεγάλη υπερηφάνεια αισθάνθηκα, γιατί κι εγώ είμαι γέννημα – θρέμμα οικογένειας ελαιοτριβέων, και δεν θα σταματήσω να λέω ότι το κερκυραϊκό ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Το αποδεικνύουν τα βραβεία που κατακτούν τα ελαιόλαδά μας σε όλες τις εκθέσεις, όπως αυτά που έχει αποσπάσει το λάδι της οικογένειας Μαυρούδη.

Ήταν πραγματικά μια επίσκεψη συγκίνησης, υπερηφάνειας και ανακάλυψης. Να είναι καλά όλοι οι άνθρωποι της ελαιοπαραγωγής, οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς, γιατί το λάδι για την Κέρκυρα είναι ζωή και παράδοση, την οποία οφείλει η Πολιτεία να προστατέψει και να ενισχύσει με ουσιαστικές και γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *