Στην Κέρκυρα η Λίνα Μενδώνη. Ρεπορτάζ Ιωάννα Κουλούρη

Στην Κέρκυρα βρέθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη όπου πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με θεσμικούς φορείς του νησιού. Η υπουργός, σε δήλωση της στα ΜΜΕ για το τι προέκυψε από τις επαφές επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι τον Ιούνιο θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος προκειμένου να κάνει μεγάλους & εκτεταμένους καθαρισμούς στο Μον Ρεπο προκειμένου να περιοριστεί η καύσιμη ύλη. Σημείωσε επίσης ότι καθορίστηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για να γίνουν οι εργασίες από κάθε εμπλεκόμενο φορέα (Δήμος, υπουργείο πολιτισμού, υπουργείο περιβάλλοντος). Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για την παλιά πόλη, τονίζοντας πως πρέπει να είναι βιώσιμη για τους κάτοικους, να μπορεί να ανταποκρίνεται ως τουριστικός προορισμός στην αυξημένη επισκεψιμότητα και συγχρόνως να προστατευτεί ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης και θέματα φορέα διαχείρισης. Η υπουργός γνωστοποίησε ότι είναι θέμα ημερών ο ορισμός νομικού συμβούλου εκ μέρος του υπουργείου περιβάλλοντος ώστε η Δήμαρχος, ως επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης να συγκαλέσει τους εκπροσώπους προκειμένου να συζητήσουν εκείνοι με την αρμοδιότητα που έχουν τα θέματα της παλιάς πόλης. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε σε δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ξεκινώντας από τοκ υκλοφοριακό το οποίο όπως επεσήμανε αναμένεται να αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες καθώς θα ολοκληρωθεί η μελέτη του ΣΒΑΚ και απο εκεί και πέρα θα δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να υπάρχει ορθολογική διαχείριση στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπέρτουρισμού, λέγοντας  ότι έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις και οι προδιαγραφές για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρέπει να συζητηθούν στον φορέα διαχείρισης, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία θα βοηθήσουν σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και έργων. Συμπλήρωσε επίσης οτι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ήταν αυτό των απορριμμάτων, έχει πλέον επιλυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Δήμο.

Επι τάπητος τέθηκε και το θέμα των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αρχικά το έργο του Φοίνικα, όπου χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθεί μια μελέτη από πλευράς του Δήμου , με την Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι πολύ σύντομα θα έρθει στο υπουργείο πολιτισμού για να εγκριθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Εν συνεχεία το Κτίριο Γυαλινά, όπου όπως τόνισε η κ. Μενδώνη «Προτείναμε κάποιους τρόπους ώστε να απεμπλακούν οι διαδικασίες και να μπορέσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο το έργο να συνεχιστεί».

Τέλος, συζήτηση έγινε και για τα Φρούρια. «Εγώ ζήτησα μέχρι τις 15 Μαΐου και οι υπηρεσίες μας το ετοιμάζουν, να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των έργων και των δράσεων» τόνισε η υπουργός, ενώ αναφορικά με την Ανουτσιάτα σημείωσε πως υλοποιείται από τη διεύθυνση αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του υπουργείου πολιτισμού και ειναι σε εξέλιξη, όμως υπάρχουν κάποια θέματα με τον ανάδοχο τα οποία ρυθμίζονται. «Ο αρμόδιος διευθυντής πιστεύει ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί το έργο» συμπλήρωσε κλείνοντας η υπουργός.
-Θέατρο Ρενα Βλαχοπούλου: Είναι σε ανεπίτρεπτη κατάσταση, δημιουργεί προβλήματα. Ο Δήμος ετοιμάζει μια μελέτη, είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, περιμένουμε να έρθει ο φάκελος για να συζητηθεί στο κεντρικό αρχαιολογικό σύμβουλιο (ΚΑΣ), όμως για λόγους πρόληψης των πυρκαγιών θα πρέπει να απομακρυνθούν οι κατασκευές του προηγούμενου θεάτρου, το υπουργείο θα δώσει την έγκριση χωροθέτησης στον ίδιο χώρο, την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο το θέμα της χωροθέτησης ώστε να ξέρει ο Δήμος ότι εκεί μπορεί να χωροθετήσει ένα υπαίθριο θέατρο – σε επόμενο χρόνο, πολύ σύντομα όμως, θα συζητηθεί και το θέμα της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *