Σύσκεψη στο Σαν Τζάκομο με την Λίνα Μενδώνη

Σειρά θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας και του Υπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν ουσιαστικά και εκτενώς η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίουμε την Υπουργό Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή της επίσκεψη στο νησί μας. Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών Κων/νου Αραβώση,του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ Γεώργιου Διδασκάλου, εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και μεγάλης αριθμητικά ομάδας υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα έργα πολιτισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης Εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Παλιάς Πόλης ως μνημείου της UNESCOενώ επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Μον Ρεπό.

Η Δήμαρχος έθεσεζήτημα επιτάχυνσης των αρχαιολογικών εκσκαφικώνμε στόχο την απρόσκοπτη ολοκλήρωση έργωνύδρευσης και βιολογικών που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία έχουν πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης για την εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Παλιάς Πόλης επισημάνθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται ο ορισμός νομικού συμβούλου εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε άμεσα να γίνει η σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης. Όπως ανέφερε η Δήμαρχος η σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Δήμου είναι ήδη έτοιμη. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης με ειδική αναφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα που ολοκληρώνει ο Δήμος καθώς και με την δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια βρίσκονται σε φάση συμβατικού ελέγχου ενώ υπό ανάθεση βρίσκεται και η Ειδική Πολεοδομική Μελέτη. Από την πλευρά της η Υπουργός απέδωσε τα εύσημα στη δημοτική αρχή ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων τόσο για το μνημείο όσο και για την υγεία και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Σε ό,τι αφορά τους κήπους του Μον Ρεπό συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την πυροπροστασία και την ασφάλεια και συμφωνήθηκε στενή συνεργασία υπό τις κατευθύνσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας. Καθορίστηκαν ενέργειες ανά φορέα, και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πραγματοποίησής τους. Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης καθαρισμού και ο Δήμος την εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης σε συνδυασμό με το σχέδιο της Αρχαιολογίας σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, συμφωνήθηκε υπό την σχετική καθοδήγηση και έγκριση της αρχαιολογίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να γίνουν οι ενδεδειγμένες συνδέσεις. Σχετικά με το θέατρο Μον Ρεπό υπήρξε δέσμευση για έγκριση χωροθέτησης νέου Θεάτρου ενώ έπεται και η έγκριση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία είναι έτοιμη από πλευράς του Δήμου. Κατά την επίσκεψή της η Υπουργός στο Μον Ρεπό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και τα έργα τα οποία υλοποιούνται σε τρία κτηριακά συγκροτήματα και βρίσκονται σε στάδιο αποπεράτωσης.

Τέλος, η Δήμαρχος επεσήμανε ότι η παλιά Πόλη έχει εμβληματικά και ιστορικά μνημεία και κτήρια τα οποία χρίζουν συντήρησης καθώς και πολιτιστικά σωματεία που χρειάζονται χρηματοδοτική στήριξη ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή για την αποδοχή  της Υπουργού Πολιτισμού στην πρόταση για καθορισμό ειδικού πολιτιστικού τέλους στις πύλες εισόδου της πόλης. Συμφωνήθηκε δε η συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία ώστε το αίτημα αυτό να λάβει και θεσμική μορφή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *