2o σκακιστικό πρωτάθλημα στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Δευτέρα το 2ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας, το μοναδικό σκακιστικό πρωτάθλημα σε φυλακές που διοργανώνεται στην Ελλάδα! Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και οι καθηγητές του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας και γνωστοί Κερκυραίοι σκακιστές. Το Πρωτάθλημα διοργανώθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας κοινωνικής προσφοράς που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας τα τελευταία 2 χρόνια, με μαθήματα σκακιού και διοργάνωση αγώνων επίδειξης και τουρνουά, σε συνεργασία με το πρωτοποριακό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο κατάστημα κράτησης. Τα μαθήματα γίνονται από προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας κάθε εβδομάδα για 2 ώρες και αφορούν τόσο αρχάριους, όσο και κρατούμενους που ήδη κατέχουν τις βασικές σκακιστικές γνώσεις, με σκακιστικό υλικό (σκακιέρες-σκακιστικά σετ) που αγόρασε και πρόσφερε ο εξαιρετικά δραστήριος Σύλλογος Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας. Η διοργάνωση του Πρωταθλήματος έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης κ. Λίτσας Σταύρου και του Αρχιφύλακα κ. Ελισσαίου Δαλιάνη.

Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας πρόσφερε τα Κύπελλα, τα Μετάλλια και τα Έπαθλα, ενώ προμήθευσε τα ηλεκτρονικά σκακιστικά χρονόμετρα των αγώνων. Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος 25 σκακιστές, κρατούμενοι και 3 εκπαιδευτικοί και -εκτός συναγωνισμού- ο γνωστός Κερκυραίος σκακιστής Γιάννης Ρεβύθης (είχε προσκληθεί και ο επίσης γνωστός σκακιστής Σπύρος Τρύφωνας, αλλά μια ίωση δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει), που έπαιξαν 5 παρτίδες ο καθένας στους χώρους του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας που είχαν διαμορφωθεί σε αίθουσα σκακιστικού τουρνουά. Οι κληρώσεις έγιναν με την επίσημη ηλεκτρονική εφαρμογή της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι αγωνιζόμενοι προσαρμόστηκαν αμέσως στις συνθήκες του τουρνουά, που διεξήχθη σε απόλυτη ησυχία και με υποδειγματική τάξη. Η πρώτη θέση πήγε στον περσινό πρωταθλητή, τον Ολιάν που επιβεβαίωσε το υψηλό σκακιστικό του επίπεδο, ωστόσο αναδείχτηκαν και πολλοί νέοι ταλαντούχοι σκακιστές. Ακολούθησε η απονομή των κυπέλλων και των μεταλλίων σε πανηγυρική ατμόσφαιρα που απένειμε η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης κ. Σταύρου. .

Να σημειώσουμε ότι το πρωτάθλημα αποτελεί και προκριματική φάση για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον Οκτώβρη στο 3ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Φυλακών που διοργανώνει η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE. Οι 6 πρώτοι νικητές του Πρωταθλήματος του Κ. Κράτησης Κέρκυρας θα συγκροτήσουν την ομάδα που θα αγωνιστεί στο Διηπειρωτικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Θα πάρουν μέρος ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες όλου του κόσμου. Να υπενθυμίσουμε ότι η ομάδα του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας ήταν η πρώτη και μοναδική ομάδα της χώρας που πήρε μέρος με μεγάλη επιτυχία στο 2ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Φυλακών του 2022.

ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το σκάκι έχει ευεργετική επίδραση στην συμπεριφορά ων κρατουμένων, παρέχοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους ενώ παράλληλα τους διδάσκει ένα σύστημα αξιών στο οποίο οι ενέργειες και οι επιλογές έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι μόνο δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση της εσωτερικής ελευθερίας, που ακολουθεί όμως συγκεκριμένους κανόνες, αλλά επίσης αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη γνώση μακροπρόθεσμης στρατηγικής και άμεσης τακτικής. Διδάσκει υπομονή, υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων και προσφέρει χρήσιμα διδάγματα από τις ήττες. Όλα αυτά στη συνέχεια το άτομο μπορεί να τα μεταφέρει και έξω από τη σκακιέρα. “Το ποσοστό επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς στις φυλακές της Βραζιλίας είναι 72%”, λέει ο Γκρανμαίτρ Darcy Lima, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς “Σκάκι που απελευθερώνει” στη χώρα. “Σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα σκακιού για λιγότερο από 1 χρόνο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 47%, για 1-2 χρόνια στο 22%. Για περισσότερα από 2 χρόνια στο 17% !”

Ήδη η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE to 2019 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Chess in Prison” (Σκάκι στις Φυλακές) με το σλόγκαν «Με το σκάκι προς την Ελευθερία». Η FIDE διοργάνωσε το 2021 το πρώτο Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα σκακιού για κρατούμενους, σε συνέχιση του διεθνούς πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Το έργο, στοχεύει στην εισαγωγή του σκακιού ως εργαλείου εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης στις φυλακές διαφορετικών χωρών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γνωστού στους Κερκυραίους 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Το πρωτάθλημα παίχτηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά από την Chess TV και το κανάλι της FIDE στο Youtube.

Μεγάλη ανάπτυξη έχει το σκάκι για κρατουμένους και στην Μεγάλη Βρετανία. περίπου ογδόντα έξι χιλιάδες κρατούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένων πέντε χιλιάδων γυναικών κρατουμένων- ασχολήθηκαν με το σκάκι στη φυλακή.

Ήδη στην Ελλάδα και η Επιτροπή Κοινωνικού Σκακιού στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας έχει ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων στις αρμόδιες αρχές για την εισαγωγή του σκακιού σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την ανεκτίμητη βοήθεια του συλλόγου Φίλων Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, που έχει δώσει σε πολλές περιπτώσεις λύσεις στις ανάγκες του σχολείου, αποδείχνοντας ότι θέληση για κοινωνική προσφορά υπάρχει στο νησί και μάλιστα σε τομείς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της προβολής και της δημοσιότητας.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της λειτουργίας των σχολείων φυλακών στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας, όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, είναι αναμφισβήτητα θετικός. Συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμένων ερευνών 80% των αποφυλακισθέντων από φυλακές Β΄ τύπου επιστρέφουν στην φυλακή. Αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό όσων αποφυλακισθέντων έχουν περάσει από Σχολείο Φυλακών είναι 10%. Με απλούστερα λόγια κρατώντας τα σχολεία αυτά ανοικτά θωρακίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Ο δημιουργικός σωφρονισμός και η κοινωνική επανένταξη αποτελούν το μόνο ρεαλιστικό ανάχωμα στην θωράκιση της ασφάλειας της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *