Bluehouse στο Castello Bibelli της Κέρκυρας 

Ωριμάζει πολεοδομικά το έργο που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων 51 κλινών με σύνοδες εγκαταστάσεις και παραθεριστικές κατοικίες δυναμικότητας 135 παραθεριστών

Μία ακόμη γνωστή και πολυσυζητημένη τουριστική επένδυση, 5 αστέρων ωριμάζει πολεοδομικά, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, έρχεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά το project για τη δημιουργία παραθεριστικού τουριστικού χωριού μαζί με την αποκατάσταση του διατηρητέου Castello Bibelli στην Κέρκυρα μετά το «πράσινο φώς» που άναψε την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων εγκρίνοντας τη σχετική πολεοδομική μελέτη για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (EΣΧΑΔΑ).

Για το έργο που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ σε προϋπολογισμό, ο δρόμος των μελετών και αδειοδοτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μία τριετία σχεδόν για το επενδυτικό σχήμα κάτω από την κοινή εταιρεία ‘’Castello Bibelli Α.Ε.’’, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σάμι Φάις από το Faisgroup ως πλειοψηφών μέτοχο και αντιπρόεδρο τον κ. Χαράλαμπο Πανδή από την πλευρά Bluehouse, ως έτερο μέτοχο.

Το κοινό σχήμα των δύο είχε αναδειχθεί κατόπιν του διαγωνισμού που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς, με ιστορική και πολιτιστική αξία για το νησί, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και το διατηρητέο κτίριο “Castello Bibelli” το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο.

Τώρα, για την πλήρη ανάπτυξη, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά κοντά στα 4 χρόνια, αρχικά με τη δημιουργία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, των χώρων εστίασης και των αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδιακά, με την κατασκευή των παραθεριστικών κατοικιών.

Το γενικότερο πλάνο περιλαμβάνει την αναβίωση και μετατροπή του Πύργου (Castello) σε boutique μονάδα υψηλών προδιαγραφών (σ.σ. κάτι που προβλεπόταν άλλωστε και στους όρους του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ως υποχρέωση από πλευράς του επενδυτικού σχήματος) συμπεριλαμβανομένου και ενός περιορισμένου αριθμού κατοικιών εντός της έκτασης των 77 συνολικά στρεμμάτων.

Ειδικότερα, η πρόταση ανάπτυξης περιλαμβάνει την ανάδειξη του κεντρικού κτιρίου ‘’Castello’’, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το αίθριο και τους δύο πυργίσκους». Το κτίριο αυτό μετά από κατάλληλες εργασίες εκσυγχρονισμού θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 51 κλινών, 5*, υψηλών προδιαγραφών, εναρμονισμένο με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου. Ταυτόχρονα προτείνεται η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων εστίασης και αναψυχής, χώρου θεραπείας αναζωογόνησης καθώς και των απαιτούμενων συνοδών έργων υποδομών.

Όπως αναφέρεται, τα τρία κτίσματα που βρίσκονται βόρεια του Castello μετά από κατάλληλες εργασίες εκσυγχρονισμού προτείνεται να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικοί χώροι του ξενοδοχείου με βοηθητικές και συμπληρωματικές ως προς αυτό χρήσεις όπως, χώρους εστίασης και αναψυχής και χώρο θεραπείας αναζωογόνησης. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού τουριστικού χωριού θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες δυναμικότητας 135 παραθεριστών.

Πέραν του ξενοδοχείου, των παραθεριστικών κατοικιών και των κοινόχρηστων-κοινωφελών χώρων, το έργο περιλαμβάνει και συνοδά έργα υποδομών όπως η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για άρδευση (περιαστική χρήση) καθώς και δίκτυα υποδομών εσωτερικής οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ομβρίων και ανοιχτούς χώρους στάθμευσης.

H ιστορία του Castello
Το Castello Bibelli και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το Castello Bibelli καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «Castello Bibelli» έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο (2) κτίρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης. Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία ανεστράφη και το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.
Μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, το 2020 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ εισέφερε τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου, στην “Castello Bibelli Α.Ε.”.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *