ΟΚΚΟ. ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ / ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ. PANOPTICON 30 Μαρτίου – 8Απριλίου 2023 ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ / ΚΕΡΚΥΡΑ ώρες επισκέψεων 18.00 – 21.00 καθημερινά

Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μαρτίου, ώρα: 19:00

Η Μαριλένα Κοσκινά και ο Νίκος Κόκκαλης παρουσιάζουν την τέταρτη δράση τους με τίτλο «PANOPTICON» επιλέγοντας αυτή τη φορά μια κρίσιμη ετεροτοπία: το Σωφρονιστικό Κατάστημα Β΄ τύπου της Κέρκυρας. Έχουν προηγηθεί οι δράσεις «+ΓΝΩΜΗ» (2006), «ΘΕΛΩ» (2007) και «ΦΟΒΟΣ, ΟΧΙ» (2016). Κοινός άξονας όλων, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών μέσω της Τέχνης.

Με αφορμή το Panopticon (Πανοπτικόν), έναν τύπο κτηρίου τον οποίο εισάγει το 1785 ο Άγγλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Jeremy Bentham και στον οποίο ανήκει το αρχιτεκτόνημα το οποίο στεγάζει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Β’ τύπου της Κέρκυρας, η δράση των Κοσκινά/ Κόκκαλη εστιάζει στο βλέμμα. Στο «βλέπω» και «βλέπομαι» , στο «εντός» και το «εκτός», στο «βλέπω» και «δεν βλέπω» του εγκλεισμού. Προτείνει λοιπόν, μια χαρτογράφηση του βλέμματος ανθρώπων που βρίσκονται σε περιορισμό, αντιπαραβάλλοντας το με το βλέμμα ενός θεατή- ηδονοβλεψία, που και αυτός με τη σειρά του παρακολουθείται.
Η δράση αναπτύσσεται σε δύο χώρους και δύο χρόνους:

ΧΡΟΝΟΣ Α’ / ΕΝΤΟΣ του Panopticon
Στην ιδιαίτερη συνθήκη του κτηρίου των φυλακών της Κέρκυρας – κατασκευάστηκαν κατά την βρετανική παρουσία στο νησί το 1831-1832 – η δράση ξεκίνησε έχοντας ως αφετηρία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κέρκυρας και ενέταξε το τελικό αποτέλεσμά της στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Οι συναντήσεις της ομάδας ξεκίνησαν ως συνδιδασκαλία στο πλαίσιο του Κοινωνικού Γραμματισμού κατά το χειμερινό εξάμηνο του σχολικού έτους 2022-23, για να αναπτυχθούν αργότερα αυτόνομα.
Σκοπός του εγχειρήματος, η εκπαιδευτική διαδικασία με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, των εκπαιδευτικών, αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κοινού έργου (εγκατάσταση) που θα περιέχει την καταγραφή ενός «σωματικού» αποτυπώματος.

ΧΡΟΝΟΣ Β΄/ ΕΚΤΟΣ του Panopticon
Η δράση “Panopticon” μεταφέρεται στην Ιόνιο Βουλή στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Η επιλογή του κτηρίου όχι τυχαία, καθώς το οβάλ εσωτερικό της κύριας αίθουσας παραπέμπει στο Panopticon και στο σχήμα του ματιού.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι παραγωγή του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας.
Η Ιόνιος Βουλή είναι ευγενική παραχώρηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Το Έργο- Δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του εργαστηρίου InArts του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
▪ Ο Νίκος Κόκκαλης είναι εικαστικός με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
▪ Η Μαριλένα Κοσκινά είναι αρχιτέκτων με σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή ParisVillemin στο Παρίσι και μεταπτυχιακά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική και με εικαστικές δράσεις και είναι συνιδρύτρια με τον Μαρίνο Σορίλο της πολιτιστικής εταιρείας ΖΕΟΝ.
Μαριλένα Κοσκινά: 6945590964, markox.arch@gmail.com
Νίκος Κόκκαλης: 6973044878, nikos.kokkalis66@gmail.com

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *