Περιοδεία του Θανάση Παφίλη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Οι υγειονομικοί στην Κέρκυρα, να στηρίξουν μαζικά ΚΚΕ στις εκλογές
«Η δημόσια υγεία δολοφονείται», «θέλουμε προσωπικό, πολύ προσωπικό», «πάμε όλο προς τα πίσω», «παλεύουμε με τα κύματα», «ζούμε με δωρεές», «την πληρώνουν οι ασθενείς και μετά εμείς».
Στις κραυγές αγωνίας των υγειονομικών στο Γενικο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές, στα πλαίσια περιοδείας του κόμματος στο νοσοκομείο την Παρασκευή το πρωί. Παράλληλα ανέδειξε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών σχολιάζοντας ότι ο αγώνας των υγειονομικών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν από στις προσεχείς εκλογές θα βγει πιο δυνατός ο λαός ή θα βγει πιο δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Στην περιοδεία συμμετείχε πολυμελές κλιμάκιο της κομματικής οργάνωσης Κέρκυρας με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τα υγειονομικά σωματεία του χώρου.


Σε εκτροχιασμό η λειτουργία του νοσοκομείου
Με βαριά τη σκιά από το πρόσφατο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη όλα αναπόφευκτα συγκρίνονται με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Τα στοιχεία αμείλικτα. Από τις 894 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, μόλις οι 436 καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, δηλαδή 48,7%. Από τους 684 συνολικά εργαζόμενους – υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό – οι 235, δηλαδή το 35%, απασχολείται με κάθε είδους συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η έλλειψη προσωπικού προκαλεί τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας πού από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα 10 γιατροί παραιτήθηκαν ή δεν ανανέωσαν την σύμβασης τους. Όλο και περισσότερα περιστατικά ασθενών παραπέμπονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Στις καταγγελίες τοπικών βουλευτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πως για τη σημερινή κατάσταση φταίει ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου, ένα γιατρός ρητορικά ρωτάει: «έχουμε 800 παραιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Και εκεί έφταιγαν οι διοικητές;».
Συμφώνα με τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες απασχολούνται μόλις 11 εργάτες όλων των ειδικοτήτων. Αποτέλεσμα σε μία βραδινή βάρδια όταν δηλαδή εργάζεται μόνο ένας λόγω έλλειψης προσωπικού, αν προκύψει για παράδειγμα ηλεκτρολογική βλάβη, να καλείται να το αντιμετωπίσει ο ξυλουργός ή ο υδραυλικός με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.
«Άμα συμβεί καμιά στραβή στη βάρδια μου, εμένα θα σταυρώσουν πρώτα, κανένας δεν κοιτάζει τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε» τονίζει νοσηλεύτρια σε κλινική για να επισημάνει την υποκρισία όλων όσων εσκεμμένα αναδεικνύουν το «ανθρώπινο λάθος» ως αιτία των προβλημάτων στην υγεία, στους σιδηροδρόμους, παντού.
Η Ντίνα Ιωάννου πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου σχολιάζοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει δημόσια υγεία». Έφερε ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα την ιδιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων του ιατρικού κλάδου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ. «Δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να παίρνουν τους ασθενείς από το νοσοκομείο και να τους πάνε έξω στα ιατρεία τους και αντίστροφα, στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν μέσα στα νοσοκομεία με τους πελάτες τους, αξιοποιώντας το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, τις υποδομές και τη χρηματοδότηση του και εννοείται οι πολίτες θα πληρώνουν αδρά» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατεύθυνση στην Κέρκυρα «τα τεχνικά συνεργεία, η καθαριότητα παραδίδονται σε εργολάβους».
Πρόσθετα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε πως στις ίδιες ράγες τις υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι εργαζόμενοι υπενθύμισαν ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα που έκανε τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου το 2017, «έκοψε οργανικές θέσεις για να μην φαίνεται ότι είναι μεγάλη η υποστελέχωση, έκοψαν υπηρεσίες, κατάργησαν μία παθολογική κλινική από δύο που είχαμε στην Κέρκυρα, για ένα νησί 120 χιλιάδων κατοίκων». Αντίστοιχα τις εργαζόμενες στην καθαριότητα αρνήθηκαν να τις εντάξουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας «και τώρα παρακαλάμε την κάθε κυβέρνηση, τον κάθε διοικητή, να συνεχίσουν την εργολαβία, να ανανεωθούν για ακόμη ένα τρίμηνο οι συμβάσεις εργασίας. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε τραγικά γεγονότα όπως τα Τέμπη» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας
Στις διαπιστώσεις των εργαζομένων ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε ότι «παντού τα ίδια συμβαίνουν» για να αναδείξει ότι και στην υγεία και στα τρένα «όπου έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή, βλέπουμε υποβάθμιση, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη χρηματοδότησης, φούσκωμα του ιδιωτικού τομέα, εμπορευματοποίηση». Γιατί, «σε μία οικονομία που η προστασία της ανθρώπινης ζωής θεωρείται κόστος» κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα προς όφελός του λάου, «είναι νόμος του καπιταλισμού» τόνισε. Σκοπός του συστήματος είναι η στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ανέφερε, για να υπενθυμίσει τις επιδοτήσεις 750 εκ. ευρώ για 15 χρόνια στους σιδηροδρόμους, ή τα 750 εκ. επιχορηγήσεις σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, τα πακέτα ζεστού χρήματος στους κλινικάρχες την περίοδο της πανδημίας.
Σε όσους υποστηρίζουν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα υπενθύμισε τα εκατομμύρια των νεκρών της πανδημίας σε όλο τον κόσμο για να προστατευτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από το κόστος των μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ενορχηστρωτής αυτών των πολιτικών στην Ελλάδα είναι η ΕΈ φέρνοντας για παράδειγμα τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο σιδηρόδρομο που εξαιρούν την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας όταν αυτά είναι σε βάρος της κερδοφορίας των σιδηροδρομικών εταιρειών.
«Το σύστημα αυτό δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλύτερο. Το 1921 καθιερώθηκε το 8ωρο, το 2021 το 12ωρο και τα 14ωρο» σχολίασε αναφερόμενος στην ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη από τη ΝΔ και συνέχισε λέγοντας, «αντίστοιχα 9 μέρες συνεχόμενες εργασίας χωρίς ρεπό στους μηχανοδηγούς στα τρένα θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γεωργιάδη να χειροκροτάει από κάτω».
Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός.
«Ο λαός είναι παντοδύναμος αν το συνειδητοποιήσει» υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και τον φόβο που έχουν τα αστικά επιτελεία αυτές να στοχοποιήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν τα αστικά κόμματα στο σύνολό τους.
Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός Λαός
«Τι θα κάνετε στις εκλογές; Όταν έχεις αυτή την πολιτική, με αυτές τις κυβερνήσεις, με αυτή την ΕΕ και ξεσπάς, αν τους ξανά στηρίξεις είναι σαν να τους λες “Μπράβο”. Έχουμε ευθύνη στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Εμείς ως ΚΚΕ προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουμε το λαϊκό κίνημα και υπάρχουν αποτελέσματα, όταν οι άλλοι λέγαν αρκεί να ψηφίσει στις εκλογές» κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *