Marc: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη -Απώλειες για ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 4,6 μονάδων

Στις 4,6 μονάδες βρίσκεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στην έρευνα σε δείγμα 1.241 ανθρώπων το διάστημα 4-7 Μαρτίου, αποτυπώνεται ότι η ΝΔ έχει απώλειες της τάξης του 2,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια, χάνοντας 0,1%, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανεβασμένο κατά 0,3% είναι το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται να κερδίζει 0,8%.

Οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο 10% (9,8% στην προηγούμενη μέτρηση).

Αναλυτικά τα ευρήματα έχουν ως εξής:

Marc: Πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 29,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,7
ΚΚΕ: 5,6
Ελληνική Λύση: 3,9
ΜέΡΑ25: 3,5
Εθνικό Κόμμα: 3

Marc: Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα, θετικά/μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9%.

Marc: Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αρχηγούς
Εξάλλου, το 34,5% των ερωτηθέντων δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη, έναντι του 22,1% που απαντά τον κ. Τσίπρα. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%.

Marc: 86% θεωρεί μεγαλύτερη ανησυχία το δυστύχημα στα Τέμπη
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι το δυστύχημα στα Τέμπη (86%), η ακρίβεια/ανατιμήσεις (69%), διαφθορά πολιτικών (23,1%), εγκληματικότητα (22,1%), εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά (16,4%).

Marc: Πού οφείλεται το δυστύχημα στα Τέμπη
Σε ερώτηση «πού οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα», οι ερωτηθέντες απάντησαν: 12,1% ανθρώπινο λάθος σταθμάρχη/κακιά στιγμή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 87%, απαντά «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Marc: Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές
Στο ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Εκλογές πριν από το Πάσχα, στις 9 Απριλίου, απαντά το 45,2%, ενώ το 46,4% των ερωτηθέντων επιθυμούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

Marc: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες
Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 23,2%.

Marc: Πώς αξιολογούν συνολικά την κυβέρνηση οι πολίτες
Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής, σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, ενώ 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *