ΕΟΔΥ: 89 θάνατοι από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα -Μειώθηκαν τα κρούσματα γρίπης και ιού RSV

Την εβδομαδιαία έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον ιό RSV. Στους 89 οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19, ενώ 95 είναι διασωληνωμένοι.

Από εκεί και πέρα η θετικότητα του ιού της γρίπης παρουσίασε μείωση, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος λόγω γρίπης.

Πιο αναλυτικά, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε η θετικότητα για SARS-CoV2, μείωση παρουσίασε την εβδομάδα 25 Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα και για τον ιό RSV, ενώ αύξηση κατέγραψαν τα περαστικά γριπώδους συνδρομής, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 κατέγραψε μείωση 3,4% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκε αύξηση 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 ενώ καταγράφηκαν 89 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.

Υποπαραλλαγές
Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον και η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (43%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB.1.5 (25%) και τις υπο-παραλλαγές XBB και CH.1.1 με ποσοστό 15%.

Αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε περιοχές

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Επίσης, συνολικά καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 297 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 278 (94%) ήταν στελέχη τύπου Α και 16 (6%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα και αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες άνω των 15 ετών.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Η θετικότητα παρουσίασε μείωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *