Βγαίνουν και πάλι από τα συρτάρια οι… παρακάμψεις, αλλά σκοντάφτουν σε πολλές δυσκολίες. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Στην ανάσυρση των παρακάμψεων από ατ συρτάρια των υπηρεσιών της προχωρά η ΠΙΝ έστω και σε προεκλογικό χρόνο, με την προσπάθεια να εστιάζεται κυρίως στην επικαιροποίηση της εμβληματικής παράκαμψης του Σκριπερό, που αν κι έφτασε μερικά βήματα πριν τη πηγή, νερό δεν ήπιε.
Το εν λόγω έργο που θεωρείται κρίσιμο και για την ανάπτυξη του οδικού άξονα Βορρά – Νότου, παρόλο που προγραμματίστηκε από το 2002 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκε ως προμελέτη το 2004 και το 2008 οριστικοποιήθηκε ως μελέτη, με τον τότε Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο, αλλά και τον Περιφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ολοκλήρωση του έργου.
Μόνο που η παρέμβαση παρέμεινε αδρανής, όταν και το 2012 απεντάχθηκε με απόφαση του τότε περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, κατόπιν των έντονων πιέσεων και αναστολών που είχαν επέλθει εξαιτίας των διαμαρτυριών των κατοίκων του τότε Δήμου Παλαιοκαστριτών.
Σήμερα λοιπόν η Περιφέρεια ανέλαβε και πάλι την πρωτοβουλία να επανεκκινήσει το έργο με την απαραίτητη επικαιροποίηση της μελέτης, κόστους 200 χιλιάδων ευρώ κι αναμένεται η δρομολόγηση του έργου, πιθανώς στη βάση ενός ευρύτερου σχεδίου ανασύνταξης του οδικού δικτύου του νησιού.
Έτσι με 15 χρόνια καθυστέρηση η παράκαμψη του Σκριπερό επανέρχεται στην επικαιρότητα, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα προκύψουν νέες αντιρρήσεις δημοτών για τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή του έργου!
Η επικαιροποίηση θα πρέπει να σημειώσουμε πως περιλαμβάνει την μελέτη συγκοινωνιακών έργων, των αναγκαίων τεχνικών έργων, την υδραυλική, αλλά και τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς και την αναγκαία περιβαλλοντική μελέτη, για να προχωρήσει η δημοπράτηση της παρέμβασης. Βέβαια, ο χρόνος που μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια παρέμβαση είναι ακόμα άγνωστη, όπως και η ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο. Το σίγουρο είναι πως η επικαιροποίηση έχει ορίζονται μηνών.
Αντιστοίχως συζήτηση γίνεται και για δύο ακόμα παρακάμψεις, μιας της πολυσυζητημένης Τρία Γεφύρια – Ποντή, που αποτελεί το μέγα ζήτημα για την αποσυμφόρηση της εισόδου στην πόλη της Κέρκυρας της κατ΄ ευφημισμόν Εθνικής Λευκίμμης και η δεύτερη είναι η περιβόητη παράκαμψη των Αργυράδων, που πολλοί εικάζουν πως είναι έτοιμη και θα μπορούσε να προχωρήσει.
Παρ’ όλο που και αυτές οι δύο έχουν επίσης βγει από τα αρχεία της ΠΙΝ, εντούτοις κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολες για να προχωρήσουν, μιας και για την παράκαμψη των Τριών Γεφυριών Ποντή θα χρειαστεί ν’ αποφασιστεί και να εκδοθεί αναγκαστικός νόμος για τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν, κάτι που για την προσεχή περίοδο φαντάζει αδύνατο, ενώ και η παράκαμψη των Αργυράδων υποφέρει από κτηματολογικά ζητήματα, που μάλλον στέλνουν στο μέλλον την οποιαδήποτε σκέψη για προώθηση το έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *