Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και Αποκομιδής στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας. Γράφει η Φανή Τσιμπούλη

Αυτό το πολύπαθο έργο, που έχει στοιχειώσει όπως και πολλά άλλα, με εξαίρεση την περίοδο 2014 όπου δημοπρατήθηκε επιτυχώς και έφτασε στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά ακυρώθηκε από την επόμενη δημοτική αρχή, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με πρωτοβουλία της δημοτικής πλειοψηφίας, αυτή τη φορά…
Στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2023, του δημοτικού μας συμβουλίου και με αφορμή τα θέματα αποψίλωσης του Δημου μας και της υπηρεσίας καθαριότητας και από το τμήμα της ανακύκλωσης , την οποία η δημοτική πλειοψηφία δεν άγγιξε καν, τα 3,5 χρόνια θητείας της, διημείφθησαν τα παρακάτω…
Ως γνωστόν, το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης , που είχε ακυρωθεί από την δημοτική αρχή Νικολούζου, δρομολογήθηκε εκ νέου από αυτήν και παραδόθηκε προς δημοπράτηση στην παρούσα δημοτική αρχή. Αφού χάθηκε σχεδόν ένας χρόνος, άκαρπων και ανούσιων διαδρομών του φακέλου, από εδώ στο υπουργείο και τούμπαλιν, εν τέλει δημοπρατήθηκε, αλλά ο διαγωνισμός κατέπεσε στην αρχή προδικαστικών προσφυγών, για λάθη, παραλείψεις και διορθώσεις ικανές να <<μεταβάλλουν, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, εν τω μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, το πιθανό εύρος των δυνητικών υποψήφιων αναδόχων που είναι πλέον σε θέση να συμμετάσχουν στον οικείο Διαγωνισμό…>> (σελ. 27, της υπ’ αριθμ., 16/2020 απόφασης της αρχής εξέτασης προδικαστικών προσφυγών). Αυτό στην καθομιλουμένη λέγεται ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, κύριε Καλόγερε, που επιχειρήσατε να μας πείσετε πως όλα πήγαν καλά, ούτε μια ένσταση δεν υποβλήθηκε(!) , αλλά το εργοστάσιο το χάσαμε!!!! (μόνο εσείς θα μπορούσατε να προβείτε σε τέτοιους συλλογισμούς!!!) Βεβαίως εμείς γνωρίζουμε ότι αναφερόσασταν σε άλλο θέμα και όχι σε αυτό της ακύρωσης του διαγωνισμού του εργοστασίου, πιθανόν μπερδευτήκατε.
Κατόπιν τούτων, ή με αφορμή αυτά τα πεπραγμένα σας, οι κεντρικοί κυβερνήτες, πήραν την αρμοδιότητα επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο και το ανέθεσαν σε έναν νέο φορέα, τον Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, στον οποίο προεδρεύει η περιφερειάρχης με αντιπρόεδρο τη δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας, αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Δήμων της περιφέρειάς μας και έχει την έδρα του στο Αργοστόλι (μέχρι και την έδρα χάσαμε!).
Στην αυτή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ο κ. αντιδήμαρχος καθαριότητας εξέφρασε το «παράπονό του» κατ’ εμού , ότι δεν του ψηφίζω τα θέματα της καθαριότητας και ότι κατά το παρελθόν υποστήριξα πως εφόσον ο Νόμος πήρε την αρμοδιότητα της διαχείρισης από το Δήμο και την έδωσε στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, πρέπει να τηρηθεί, μέχρι βεβαίως, να αλλάξει.
Μα δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο κ. αντιδήμαρχε, γνωρίζοντας τη λειτουργία του δικαιϊκού μας συστήματος. Ξεχνάτε όμως και κάτι επιπλέον…. Την ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό μας συμβούλιο, υποδεικνύοντας στη δήμαρχο να μην υπογράψει το καταστατικού του (τότε) υπό ίδρυση φορέα, ώστε αυτός να μην δημιουργηθεί, πετυχαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παραμονή των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους. Φυσικά η δήμαρχος δεν το έπραξε υπακούοντας προφανώς σε κυβερνητικές εντολές.. και δεν είναι η πρώτη φορά που η δήμαρχος δεν εκτελεί απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου.
Τί ψηφίζω και τί δεν ψηφίζω στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι πάντοτε επαρκώς αιτιολογημένα και ανεξάρτητα απ’ το αν σας αρέσουν ή όχι. Οι τακτικές και πρακτικές του τύπου « έλα…, ψήφισε μη χάσουμε την προθεσμία» ή «ψήφισε για το καλό του τόπου» όπως γενικά και αόριστα το επικαλείστε και το εννοείτε εσείς, δεν ασκούν καμμιά επιρροή στην ψήφο μου, γι αυτό άλλωστε και δεν σας ακολούθησα, το 2019 στην (υπό κρίση, σε λίγους μήνες, ) πορεία σας στα δημοτικά πράγματα.
Εν ολίγοις και επιγραμματικά, κ. αντιδήμαρχε της καθαριότητας, τη θέση και την άποψή μου για την καθαριότητα σας την επαναλαμβάνω .
1. Αξιοποίηση του συνόλου του έμψυχου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας.
2. Αξιοποίηση όλου του στόλου των οχημάτων που διαθέτει σήμερα η υπηρεσία και των υπολοίπων που πρόκειται να παραδοθούν.
3. Όταν και όπου χρειάζεται, επικουρικά, η συμβολή εξωτερικού συνεργάτη.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!!

 

Η Φανή Τσιμπούλη είναι Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *