Εκκίνηση: Μία οφειλόμενη απάντηση στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας αποφάσισε να φέρει την αντιπαράθεση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 24/02/2023 στην δημόσια σφαίρα με το εκβιαστικό δίλλημα είτε μεταφορά απορριμμάτων είτε σκουπίδια στους δρόμους. Μάλιστα η μη ψήφιση της μεταφοράς αναλύεται ως τυφλό χτύπημα στην Δήμαρχο το οποίο προέρχεται από τον αντιπολιτευτικό παροξυσμό των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πριν δώσουμε την οφειλόμενη απάντηση στον Αντιδήμαρχο θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τα πεπραγμένα του στον χώρο της καθαριότητας:
• Άρνηση στήριξης των Γωνιών Ανακύκλωσης στο Δήμο μας με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό κατάρρευση το κίνημα αυτό, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
• Η ανακύκλωση στο Δήμο μας βρίσκεται στο 5%. Υπενθυμίζουμε ότι η Δήμαρχος στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2019 «ΚΑΘΑΡΗ ΚΕΡΚΥΡΑ» είχε υποσχεθεί 50% στο τέλος της τετραετίας.
• Ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής με την χρήση στρατηγικού εργολάβου 3ετίας (δεσμεύει και την επόμενη Δημοτική Αρχή), με κόστος 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση της οικονομικής κατέπεσε με ένσταση της αντιπολίτευσης και ένσταση έχει κατατεθεί και στην νέα απόπειρα χρησιμοποίησης εργολάβου αυτή τη φορά με προϋπολογισμό 6,5 εκατομμύρια ευρώ επίσης για την επόμενη 3ετία.
• Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 24/02/2023 πέρασε η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης μέσω της προγραμματικής σύμβασης με το ΦΟΔΣΑ που πέρασε η Δημοτική Αρχή και αναφέρονται τα εξής: «Ο ΦΟΔΣΑ δύναται να αναθέτει μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών συντήρησης, λειτουργίας, συνολικής διαχείρισης ή/και ευαισθητοποίησης σε τρίτους, εφόσον το κρίνει σκόπιμο από τεχνική και οικονομική άποψη ή εφόσον δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό.»
• Αδυναμία υλοποίησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, αφού 3,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας στον Δήμο ακόμα δεν έχουμε ανάδοχο του έργου.
• Εκχώρηση της αρμοδιότητας επεξεργασίας των απορριμμάτων στον Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ χωρίς καμία αντίδραση απέναντι στην Κυβέρνηση.
Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ για 3 χρόνια στήριξε την μεταφορά των απορριμμάτων καθώς αυτή ήταν προεκλογική μας θέση, προκειμένου ο Δήμος χωρίς πίεση να φτιάξει τις υποδομές που απαιτούνται, ώστε να διαχειρίζεται ο ίδιος τα απορρίμματα που παράγουμε. Την πίστωση χρόνου και την στήριξη της Παράταξης μας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων και αντί να παραδεχθεί την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής στην διαχείριση των απορριμμάτων, προσπαθεί να εκβιάσει πολιτικά το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η καταψήφιση της μεταφοράς ισοδυναμεί με το «να μείνουν σκουπίδια στους δρόμους». Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα που έθεσε είναι διαλογή στην πηγή, στήριξη των γωνιών ανακύκλωσης, δημόσια λειτουργία της διαχείρισης απορριμμάτων με άμεσο περιορισμό των ιδιωτών εργολάβων, δημιουργία υποδομών που θα απαντούν στο πρόβλημα. Τελευταίο αλλά κρίσιμο, η Παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» το 2019 δεν περιελάμβανε στο πρόγραμμα της την μεταφορά απορριμμάτων, έχοντας αποδεχθεί πλήρως το καταστροφικό πλαίσιο που είχε επιβάλλει στο νησί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *