Λίγα λόγια από το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη, αντί επικήδειου, για τον Κερκυραίο από τους Πάγους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ,Γιώργο Ρωμαίο

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ…Ο άνθρωπος, ο ευπατρίδης, ο δημοκράτης, ο  έντιμος μάχιμος πολιτικός, ο μάχιμος δημοσιογράφος , ο συγγραφέας,  ο Κερκυραίος.

 Ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας προσωπικότητας που τίμησε την πολιτική, τη δημοσιογραφία, που υπηρέτησε αρχές και αξίες, δεν είναι εύκολο καθήκον.

Τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Γιώργου Ρωμαίου..

Αγαπητέ Γιώργο, με τίμησες με τη φιλία σου…Θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω βήματα της πορείας που χάραξες και ακολούθησες …επιλέγοντας σταθμούς από το πλούσιο βιογραφικό σου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ

Γεννήθηκες  στο όμορφο χωριό  των Πάγων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Κατοικούσες στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισες να δημοσιογραφείς στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας: Εφημερίδα των Ειδήσεων και Ελευθερία. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκες στην εφημερίδα “Το Βήμα” ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Διευθυντής στο “Βήμα της Κυριακής”.

Το 1963,με πολύμηνη έρευνα, συνέβαλες στην αποκάλυψη των αυτουργών και συνεργών της δολοφονίας, στη Θεσσαλονίκη, του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Με επίσημα έγγραφα αποκάλυψες τη συγκρότηση και δραστηριότητα των παρακρατικών οργανώσεων. 

Δημοσιογραφικές αποστολές: Στην Κύπρο, σε όλες τις κρίσιμες περιόδους, πριν και μετά την τουρκική εισβολή, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Σοβιετική Ένωση. Τελευταία η παρακολούθηση, ως απεσταλμένος των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, του 17ου Συνεδρίου του Κ.Κ.Κίνας,το2007.  

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή σου στο ΠΑΚ . 

Κουβαλούσες μέσα σου το βαθύ αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μ αυτήν σφράγισες την επαγγελματική και κοινωνική δράση σου, ενώ διακρινόσουν πάντα για την οξυμένη ευαισθησία και την αμβλυμμένη ευγένειά σου.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΣ:

– Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (1976-1978).

– Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984)

– Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). 

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ:

– τη θητεία ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσες αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993),

– την υπουργική διαδρομή (1993-1998): Υφυπουργός και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών  και Υπουργός Δημοσίας Τάξης. 

Από το 2000 επανήλθες στη δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στο Βήμα της Κυριακής. 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

– Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009) τέσσερις τόμοι. 

– Η Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών (2012) με πρόλογο του Γιάννη Στουρνάρα. 

– Από τον ανήλικο Όθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ-180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα (2012). 

– Η  Ευρώπη και η Ελλάδα-Από την κρίση στην ελπίδα (2014).

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την Παρασκευή 16/01/2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες για την προσφορά τους στην επιστήμη, στα γράμματα, στον πολιτισμό, στην κοινωνία, στην οικονομία, στον αθλητισμό.

Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε στους γνωστούς συγγραφείς Αλκη Ζέη και Πέτρο Μάρκαρη. Και σε δύο δημοσιογράφους-συγγραφείς, τον αιωνόβιο Λαρισαίο Λάζαρο Αρσενίου και το Γιώργο Ρωμαίο, επιβράβευση της μακράς προσφοράς σου στη σοβαρή δημοσιογραφία και στη συμβολή σου στην ιστορική βιβλιογραφία με την τετράτομη Ιστορία του Κοινοβουλευτισμού 1844-2009,την «Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών», «Από τον ανήλικο Όθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ-180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα» και το τελευταίο βιβλίο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα- από την κρίση στην ελπίδα».

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

Άρχισες να γράφεις τα πρώτα άρθρα, με μολύβι, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, στο περιοδικό «Πρώτο Σκαλί». Η έκδοση του ήταν μια τολμηρή πρωτοβουλία στο τέλος των γυμνασιακών σπουδών στην Κέρκυρα με τον αείμνηστο Λέοντα Αυδή, τον Λέοντα Λοίσιο και τους αδελφούς Δημήτρη και Σπύρο Κατσίμη. Ήταν το πρώτο περιοδικό νέων που δημοσίευε άρθρα  γνωστών   προσωπικοτήτων  όσο και ανώνυμων. Έγινε δε δεκτό με θερμά λόγια από τον Κώστα Βάρναλη ,το Διονύσιο Ζακυνθινό, τον Ηλία Βενέζη, τον Αγι Θέρο, το Βάσο Φαληρέα κ.α. 

Παράλληλα με τις σπουδές στην Ανωτάτη Εμπορική έγραφες άρθρα και ανταποκρίσεις στις εφημερίδες της Κέρκυρας «Ελευθερία» και «Εφημερίδα των Ειδήσεων».

Το 1958 έκανες το μεγάλο βήμα στο ΒΗΜΑ: Κοινοβουλευτικός συντάκτης, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Στα εννέα χρόνια της θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο συνέχισες τακτική αρθρογραφία στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στο οποίο επανήλθες το 2000, μετά το  διάλειμμα στην πολιτική. Παράλληλα με την τακτική αρθρογραφία δημοσίευες στο ΒΗΜΑ και στα ΝΕΑ ιστορικά αφηγήματα.

Μετά 14 χρόνια τακτικής αρθρογραφίας στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αποφάσισες να περάσεις στο Διαδίκτυο για να έχεις συχνότερη επικοινωνία με τους αναγνώστες..

 

Ο γενέθλιος τόπος σου – η Κέρκυρα-αγαπημένος. Ήθελες να την απογειώσεις σε εποχές που τα όνειρα ήθελαν να γίνουν πραγματικότητα. Συνδέθηκες και συνεργάστηκες για το καλό της .Προσωπικά σου οφείλω πολλά. Το βασικό ξεκίνημα.

Γιατί σε περίεργες εποχές, πίστεψες στο Δήμο Θιναλίων και στη δυνατότητα του να γίνει Δήμος “Πιλότος”, υψηλού επιπέδου… χρόνια πριν τον «Καποδίστρια». Όπως κι έγινε. Μου μεταλαμπάδευσες τα ευεργετήματα της αμφικτιονίας Δήμων , του δικτύου εκείνου που στόχο έχει την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένωση λαών υπο τη σκέπη της αλληλεγγύης και της καλλιέργειας των κοινών χαρακτηριστικών, τη συνεργασία με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και στα χαρακτηριστικά του καθενός.

 Και η Αμφικτιονία Δήμων στο Δήμο Θιναλίων έγινε πραγματικότητα. Ένα πλέγμα αποτελούμενο από το Δήμο Σαρδηνίας, Μονάχου, Ίμπιζας και το Δήμο Θιναλίων πήρε σάρκα και οστά. Πίστεψες στις δυνατότητες από την υιοθέτηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ).  Θυμάσαι το ειδικό πρόγραμμα που αφορούσε την ύδρευση της ΒΑ Κέρκυρας ; Δικαιώθηκες. Η εμπειρία των ΜΟΠ είναι εξόχως διδακτική για τη σημερινή συγκυρία της κρίσης στις χώρες της Μεσογείου. Τα ΜΟΠ, εκτός από τη σημαντική αναπτυξιακή συνδρομή που παρείχαν στην Ελλάδα, άνοιξαν και τη διαδικασία που οδήγησε στη θέσπιση της νέας διαρθρωτικής πολιτικής συνοχής από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα λίγα χρόνια μετά (πακέτα Ντελόρ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ).

Δε θα ξεχάσω τις ατέλειωτες ώρες που μου μίλαγες για την λειτουργική ανάδειξη-αναβίωση  του οικισμού της Παλιάς Περίθειας, με προτεραιότητα  στην προστασία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της, που θα κάλυπτε  πολλά είδη τουρισμού: αγροτουρισμό, φυσιολατρικό, περιηγητικό, γαστρονομικό, αρχαιολογικό, εκκλησιαστικό τουρισμό κλπ ,  για να βιώσει έλεγες ο επισκέπτης τον τόπο με όλες τις πτυχές του. Όχι ως ξένος, αλλά ως μέλος μιας κοινότητας, ως φιλοξενούμενος.

 Ακόμα και όλα τα πολύτιμα βιβλία σου δώρισες στον πολιτιστικό σύλλογο Πάγων, στο χωριό που πρωτοπερπάτησες. Χωρίς να σε ενδιαφέρει η προβολή  για το οτιδήποτε. Αθόρυβος, αξιοθαύμαστα αξιοπρεπής. Έδωσες πολλά…Πήρες  τη μοναδική αξία που χρειάζεται ο άνθρωπος. Το σεβασμό, την εκτίμηση και την πραγματική αγάπη όλων.

Δηλώνω αδύναμος να απαριθμήσω τις αρετές και να καταγράψω την κορυφαία και πολυσήμαντη συμβολή σου στους αγώνες και τις προσπάθειες του Ελληνισμού και της Ευρώπης, στην εμπέδωση της Δημοκρατίας,.

Αν υπάρχει ωστόσο κάτι που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Γιώργος Ρωμαίος ως δημοσιογράφος-συγγραφέας και πολιτικός  αγωνιστής αποτέλεσε την τέλεια, ιδανική και αρμονική σύζευξη επιστήμης της δημοσιογραφίας  και πολιτικής.

Τούτη την ώρα λοιπόν δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από την καθολική αναγνώριση του έργου που επιτέλεσες, αλλά και της χαρισματικής προσωπικότητας που σε προίκισε ο Θεός.

Μιας προσωπικότητας που τη διέκρινε η ανιδιοτέλεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, το ασυμβίβαστο και το μαχητικό σου πνεύμα. Η παρρησία της γνώμης σου, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια σου.

Απόδειξη πως μόνο τα καλύτερα έχουν  να πουν όσοι  μιλούν- γράφουν  σήμερα για σένα.

Έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου μια κουβέντα σου…σε ερώτηση κάποτε… τι είναι εξουσία ..απάντησες.. «Η απομυθοποίηση των οραμάτων»…Μεγάλη κουβέντα .. Υπήρξες μια διαδρομή γεμάτη φως. Δεν φυγάδευσες ποτέ τον εαυτό σου από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Και η σύνοψη της ζωής σου αποτελεί πολύτιμη κιβωτό αρετών. Γι΄ αυτό σήμερα μετράμε τη μεγάλη απουσία σου. Πόσα πράγματα έφυγαν μαζί σου!  Η ανεπανάληπτη ισορροπία και σύνθεση, η αύρα που άφηνες στα θεωρητικά σου κείμενα, οι πολιτικές σου παρεμβάσεις, οι κοινοβουλευτικές σου αγορεύσεις, οι προσωπικές σου συνομιλίες, οι διαλέξεις, τα βιβλία και τα άρθρα σου. Κάθε φράση σου ήταν μία πνευματικά και ηθικά αυθεντική πράξη. Θα σε νοιώθουμε  πάντα, ζωντανό, υπερήφανο και ανυπότακτο. Τουλάχιστον, ας λογαριαζόμαστε τυχεροί που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας !

Ο Φλεβάρης  τελικά, στάθηκε ο μήνας ο σκληρός για μένα.. Και συγκινούμαι ακόμα περισσότερο γιατί και πέρυσι τέτοια μέρα διάλεξε να φύγει και ένας πολύ δικός μου άνθρωπος, αγαπητός φίλος και συγγενής ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο έντιμος πολιτικός ,ο μαχόμενος δικηγόρος, ο άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική φτωχός και βγήκε φτωχότερος… που έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το γενέθλιο τόπο μας την   Κέρκυρα. Δώστου τη θύμιση και τα χαιρετίσματα μας.

Μοιράζομαι  σήμερα το ίδιο αίσθημα θλίψης και οδύνης με την αγαπημένη σου σύζυγο  Μαρία , τους συγγενείς, συντρόφους, αλλά και  χιλιάδες φίλους, συνεργάτες και εκτιμητές της προσωπικότητας και προσφοράς σου. Καλό ταξίδι φίλε. 

Ο Δήμαρχος  Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *