ΛΑ.ΣΥ: Αντιπλημμυρική προστασία, κανένας εφησυχασμός

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση μεταφοράς των 12 εκ για αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια στους Δήμους και τις μεγαλοστομίες ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν τα έργα ο λαός της Κεφαλονιάς δεν πρέπει να εφησυχάζει.Για άλλη μια φορά βρίσκεταιθεατής της μεταφοράς ευθυνών και θύμα των πολιτικών επιλογών ΕΕ, Κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησηςπου θέτουν την αντιπλημμυρική προστασία στα «μη επιλέξιμα έργα», αφού δεν έχουν το αναμενόμενο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση τουΠεριφερειακού Συμβουλίου (19/02/23), ήρθε έκτακτα, εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς καμία ενημέρωση η πρόταση για προγραμματικές με τους Δήμους και να αντιμετωπιστείένα μικρό μέρος των καταστροφικών επιπτώσεων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και τις υποδομές της Κεφαλονιάς από τον «ΙΑΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2020. Καταθέτουμε στον λαό της Κεφαλονιάς τις θέσεις μας, ορισμένα στοιχεία της παρέμβασής μας στο Π.Σ και τις προτάσεις μας.

«…2 χρόνια και 4 μήνες, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες των 8 εκ. ευρώ, ο σχεδιασμός είναι επί χάρτου και το μπαλάκι από τον« Άννα στον Καϊάφα»καλά κρατεί.

Υπενθυμίζουμε ότι:
• το κόστος των απαραίτητων και ποιο κρίσιμων έργων έτσι όπως έχει καταγραφεί στο Τεχνικό Δελτίο από την Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης από τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχεται στα 115εκ. ευρώ.
• η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) τον Μάρτη του 2021το μείωσεστα 20 εκ. ευρώ. Από αυτά 12 εκ. ευρώ για έργα και 8 εκ. ευρώ για μελέτες.
• Μόνο για μια από τις 4 Μελέτες των 8 εκ. ευρώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συμβασιοποίησης της και οι υπόλοιπες 3 είναι έρμαιες των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής,βολοδέρνουνανάμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τους δικηγόρους και τις ενστάσεις. Επισημαίνουμεότι με βάση τις συμβάσεις και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις και παρατάσεις, θα ολοκληρωθούν μετά από 12 – 18 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων, όποτε αυτές γίνουν.
• τα έργα θα ξεκινήσουν μετά, αφού εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις και εφόσον υπάρχουν, να καταρτιστούν τα Τεύχη Δημοπράτησης, να γίνουν οι διαγωνισμοί, εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις και άλλα θέματα από τον έλεγχο του Εκλεκτικού Συνεδρίου και να συμβασιοποιηθούν έπειτα και να εκτελεστούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπεται 1-3 χρόνια εάν δεν υπάρχουν παρατάσεις και πρόβλημα με την ροή πληρωμών.
Σήμερα έχουν περάσει 2 ½χρόνια και ως ΠεριφερειακήΑρχή,δεν έχετε κάνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο, ούτε μια μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία -παρά μόνο κάποιες αποκαταστάσεις της βατότητας του οδικού δικτύου (με μπάζωμα) και καθαρισμούς κάποιων ρεμάτων που κλείνουν μετά την πρώτη ισχυρή βροχή-και αυτόγιατί δεν τα έχετε ως προτεραιότητα. Ερχόσαστε τώρακαι παίρνετε από αυτά τα ελάχιστα χρήματα των 12 εκ. ευρώ που σας έχει δώσει η κυβέρνησηκαι τα μεταφέρετε στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και σε λίγο της Σάμης χωρίςόμως να ζητάτε επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.
Το κρίσιμο για μας είναι να γίνουν έργα, δεν έχει σημασία από ποιον, αφού τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι πραγματικά, και αφορούν στην ζωή του λαού.
Όμως αμφισβητούμε τις προθέσεις και την πολιτική σας ειλικρίνεια. Προσπαθείτε να καλύψετε την κυβέρνησηπου δεν χρηματοδοτεί τους Δήμους και τα αντιπλημμυρικά έργα και από την άλλη δεν ξέρουμε αν θα κατευθυνθούν και από τις Δημοτικέ Αρχές για τις πραγματικές ανάγκες προστασίας του λαού ή τις ανάγκες των επιχειρηματιών και της προεκλογικής επικοινωνιακής πολιτικής.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τις Προγραμματικές Συμβάσεις καταρχήν με τον ΔήμοΑργοστολίου:
• …ότι οι περιοχές παρεμβάσεις Αργοστόλι, Λειβαθώ και Σκάλα, είναι οι περιοχές που φιλοξενούν τον μεγαλύτεροόγκο τουριστών ολόκληρης της Κεφαλονιάς, είναι εγκαταστημένες οιμεγαλύτερες ξενοδοχειακέςμονάδες και πραγματοποιούνται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, καθιστά το συγκεκριμένο έργο απαραίτητο για τηναναπτυξιακή πορεία των περιοχών, του Δήμου κι ολόκληρου του νησιού…».

και με τον Δήμο Ληξουρίου:
«… Είναι γεγονός ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των προηγούμενων ετών οι υποδομές του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Ληξουρίου παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και φθορές, καθώς έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν και να επισκευαστούν στο σύνολό τους. Ταυτόχρονα, οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτές από τους σεισμούς του 2014, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα, επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών».
Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα λόγια, τα ίδια σας τα αποσπάσματα που αναφέρουμε παραπάνω από τις Προγραμματικές Συμβάσεις που έχετε συντάξει, δείχνουν τις προτεραιότητες σας, αλλά και την εγκατάλειψη διαχρονικά των υποδομών της Κεφαλονιάς τόσο από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, αλλά και τις Περιφερειακές Αρχές, όχι μόνο την σημερινή αλλά και την προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ).
Για αυτό είναι υπόθεση του λαού η διεκδίκηση των αναγκαίων έργωναπό κυβέρνηση και τηνΠεριφερειακή Αρχή, όχι μόνο αυτά τα χρήματα που μετακόμισαν από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας προς τους Δήμους και προορίζονταν για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά το σύνολο των 115 εκ. ευρώ που είναι αναγκαία για να επουλωθούν οι πληγές από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» του 2020.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση κατανοώντας την αναγκαιότητα των έργων που πρέπει να γίνουν έτσι όπως καταγράφονται από τους Δήμους και αφορούν την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών και την μη χρηματοδότηση τους από την κυβέρνηση, θα ψηφίσουμε τις 2 Προγραμματικές Συμβάσεις, ενημερώνοντας τον λαό για αυτό που πραγματικά συμβαίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *