Πράσινο Κίνημα: Ημέρα ντροπής για την Δικαιοσύνη η απόφαση υπέρ των εκπροσώπων των funds – Προς πλειστηριασμό 720.000 ακίνητα

Για το Πράσινο Κίνημα, μόνο ως ημέρα ντροπής για τη Δικαιοσύνη, μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τάχθηκε υπέρ των εκπροσώπων των funds (servicers), που έχει ως αποτέλεσμα πλέον να βρίσκονται υπό την απειλή του πλειστηριασμού οι ιδιοκτήτες 720.000 ακινήτων. Μάλιστα, μοιάζει απίστευτη η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση, καθότι η αρχική συζήτηση διεξήχθη στις 26 Ιανουαρίου (!), και όπως σημείωναν νομικές πηγές, η απόφαση αυτή δίνει το περιθώριο στα δικαστήρια όλης της Ελλάδας, ούτως ώστε να μην προχωρούν σε ανακοπές πλειστηριασμών, έως ότου καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αφορά και την πρώτη κατοικία.
Το Πράσινο Κίνημα διαχρονικά έχει σταθεί στο πλευρό των δανειοληπτών με συγκεκριμένες προτάσεις, ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, πρόσφατα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, όπου το Πράσινο Κίνημα έλαβε μέρος με 8μελή αποστολή, συμμετείχαμε και στην ειδική συνεδρίαση για την προστασία της Στέγης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ΕΕ προωθούνται πολιτικές ώστε να μην υπάρχει κανένας άστεγος μέχρι το 2030. Είναι προφανές ότι η νέα γενιά αστέγων που θα δημιουργηθεί μετά την απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, εκτός των άλλων είναι απέναντι και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση εγκυμονεί και εθνικούς κινδύνους αφού στους δανειολήπτες είναι και χιλιάδες παλιννοστούντες οι οποίοι είναι στα σύνορα της χώρας και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα funds αγνώστου προελεύσεως με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εν ολίγοις, από σήμερα, οι επιτήδειοι που αγόρασαν κοψοχρονιά το χρέος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, μπορούν να λειτουργούν “νόμιμα” δι’ αντιπροσώπου, δεν χρειάζεται να εμφανίζονται σε καμία δικαστική διαμάχη και μπορούν με πλήρη ασφάλεια και ουσιαστική ανωνυμία να εκτελούν τεχνάσματα ώστε να αποκτούν ολόκληρη την περιουσία των πολιτών που χωρίς τη θέλησή τους έπεσαν στην παγίδα της κρίσης.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας. Τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds.
Μάλιστα, το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κινδυνεύουν να να «κοκκινίσουν».
Το Πράσινο Κίνημα έχει κάνει σημαία του το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό των δανειοληπτών. Άλλωστε, κλιμάκιο του κόμματος, με επικεφαλής την πρώην βουλευτή και υποψήφια Βουλευτή Β΄ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε βρεθεί έξω από τον Άρειο Πάγο την ημέρα που συζητήθηκε το επίμαχο θέμα και εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά.
Η πολιτική ευθύνη ανήκει ολοφάνερα στη σημερινή κυβέρνηση των δήθεν αρίστων αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση των δήθεν αριστερών που ψήφισε το νόμο του 2015. Επίσης, η ευθύνη της κυβέρνησης αποδεικνύεται από την πλήρη απροθυμία της να νομοθετήσει με οποιοδήποτε τρόπο για μια ελάχιστη προστασία των δανειοληπτών ενώ αντίθετα έχει δώσει μέχρι τώρα κάθε διευκόλυνση στα funds, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης έχουν λάβει φοροαπαλλαγές εισοδήματος και τα fund 14(!) απαλλαγές για φόρους εισοδήματος, τέλη μεταβίβασης και άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου, με ζημιά για το Δημόσιο που ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πιο κάτω από αυτό το ποσό βρίσκεται η αξία των 700.000 ακινήτων που έχουν περάσει στα χέρια των funds (45 δις).

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Όταν η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα funds και στις εταιρείες διαχείρισης και η Δικαιοσύνη δεν στέκεται στο ύψος της το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους. Νιώθεις δέος μόνο να το λες αυτό. Είναι πραγματικά ντροπή και θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να μην γίνει πραγματικότητα. Το Πράσινο Κίνημα όπως πάντα θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν. Θα ήθελα να θυμίσω πως στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Πράσινο Κίνημα στη ΔΕΘ, παρουσιάσαμε το Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάρχει συγκεκριμένο πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και των Δανειοληπτών από τα funds, αν θέλει η κυβέρνηση όντως να δώσει λύση ας του ρίξει μία ματιά και ας μην κοιτάει μόνο όπου την συμφέρει. Επίσης, είναι εθνικά απαράδεκτο να παίρνουν τα σπίτια των παλιννοστούντων που είναι σε ακριτικές περιοχές ανώνυμα funds τα οποία μπορούν μετά να τα παραχωρήσουν σε εχθρούς της χώρας μας. Το Πράσινο Κίνημα έχει συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις υπέρ των δανειοληπτών και μέσα από την επόμενη Βουλή που θα συμμετάσχει θα προσπαθήσει να γίνουν πράξη.”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *