Συνεργασία Κυβέρνησης με Περιφέρεια και Δήμους για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των πληγών του ΙΑΝΟΥ

 Γενναίες χρηματοδοτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα 58 εκατ. Ευρώ

 Αναγνώριση του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης για την οχύρωση των ευάλωτων πλημμυροπαθών περιοχών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοδευόμενος από τη Συντονίστρια της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής Κατερίνα Πατσογιάννη επισκέφθηκαν την Κεφαλονιά, όπου είχαν σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό, τους Δημάρχους Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη, Σάμης Γεράσιμο Μονιά και Ιθάκης Διονύση Στανίτσα. Συμμετείχε και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καπάτος.

Σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η αποτίμηση της εξέλιξης των διαδικασιών, ο εντοπισμός των προβλημάτων για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων και η απορρόφηση των πόρων.

Ο κ. Σταυριανουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κεφαλονιά οι οποίες για τους φυσικές καταστροφές αγγίζουν τα 23.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα 2.300.000 ευρώ για τον δήμο Αργοστολίου, 2.070.000 ευρώ για τον δήμο Ιθάκης, 3.150.000 ευρώ για τον Δήμο Ληξουρίου, 4.280.000 ευρώ για τον δήμο Σάμης και 11.100.000 ευρώ για την Περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Συνεχίζοντας τόνισε ότι αν σε αυτό προστεθούν οι διάφορες χρηματοδοτήσεις έργων από διάφορα προγράμματα του Υπουργείου όπως το “Αντώνης Τρίτσης” κλπ ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων τότε η συνολική χρηματοδότηση για τα νησιά μας φτάνει τα 58.000.000 ευρώ, ποσά τα οποία ποτέ δεν είχε δει η Κεφαλονιά.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου τονίζει: “Η ιδιαίτερη φροντίδα της Κυβέρνησης και η συμπαράσταση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης και οχύρωσης πληγεισών και ευάλωτων περιοχών είναι αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας της Περιφέρειας, όπου παρόμοιά τους σε άλλες πληγείσες περιοχές αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών (πχ στην Θεσσαλία).
Σοβαρές εκκρεμότητες παραμένουν:

α) Οι αποζημιώσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΙΑΝΟ,

β) Η δεύτερη δόση αποζημίωσης των 355 πληγεισών επιχειρήσεων (έχουν πάρει το 20%, αναμένεται το υπόλοιπο 35%),

γ) Η περίπτωση των 262 επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταθέσει φάκελο αλλά λόγω πανδημίας δεν πέρασαν από αυτοψία και οι οποίες αποζημιώνονται μέσα από μια πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *