Στήνεται το προεκλογικό σκηνικό με αιχμή την πόλωση. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Μπήκαμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, με τα κόμματα να επιταχύνουν τις στρατηγικές τους μετά και το χρησμό του Πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών που… επιστρέφει στο αρχικό σενάριο για πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου και τη δεύτερη στις 14 Μαΐου.
Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τη νέα του τακτική με τις θεματικές συνεντεύξεις του από τη Δευτέρα, οπότε και έδωσε το πλάνο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις ενέργειες ανακούφισης της κοινωνίας από το κύμα ακρίβειας που πλήττει, όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε αυξήσεις, έταξε νέες επιδοματικές πρωτοβουλίες και μίλησε για μια οικονομία που θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα στο επόμενο διάστημα. Μίλησε ακόμα και για φορολογικές ελαφρύνσεις, που εδώ που τα λέμε, είναι και οι σημαντικότερες αν θέλουμε βέβαια να μιλάμε σοβαρά για οικονομική ανάπτυξη.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, δοθείσης της ευκαιρίας του πορίσματος για τις επισυνδέσεις επέστρεψε με σκληρή γλώσσα στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, πιθανώς και για να κόψει τη συζήτηση που επικεντρώνονταν μοιραία στις εξαγγελίες Μητσοτάκη.
Πλέον βλέπουμε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν με πολύ σκληρούς όρους, πιθανώς με ακρότητες και κυρίως με μια ένταση, που βασικά εδράζεται στο εκλογικό σύστημα, δηλαδή της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται στην πρώτη κάλπη και δίνει το δικαίωμα σε όλα τα κόμματα ν’ απολαμβάνουν μια αντίληψη ρυθμιστή των πολιτικών και κυβερνητικών εξελίξεων.
Άλλωστε τα σενάρια που βγαίνουν στο φως μετά από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έχουν απλώσει τη συζήτηση από την αυτοδυναμία (δυσκολότερα) ως και τις πιθανές συγκυβερνήσεις, όπου ακόμα κι ο έσχατος μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας.
Υπό αυτά λοιπόν τα δεδομένα, οδεύουμε σε μια ιδιαίτερα σκληρή σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να δίνει και την ύστατη μάχη επιβίωσης, καθώς όποιο αρνητικό αποτέλεσμα θα σημάνει και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις εν λόγω παρατάξεις, με τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Από την άλλη στο γαλάζιο στρατόπεδο τα πράγματα έχουν μια διαφορετική ένταση, καθώς το επιθυμητό για τους ίδιους είναι το θαύμα της αυτοδυναμίας, που αν και φαντάζει δύσκολο, δεν μπορεί και να αποκλειστεί, ενώ οι περιπτώσεις συνεργασιών είναι στο τραπέζι, παρ’ όλο που αναγκαστικά θα πρέπει να κινηθούν στη σκιά του πρώτου γύρου των εκλογών, καθώς όλοι διεκδικούν το καλύτερο δυνατό ποσοστό για λογαριασμό τους, ενώ και οι σκέψεις όλων είναι στον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, γεγονός που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αυτοδυναμία, τις πιθανές συμμαχίες κι εν γένει τις εξελίξεις.
Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό το σκηνικό που στήνεται είναι διττό, με το πρώτο μέρος να έχει ουσιαστικά μια ψηφοσυλλεκτική ένταση και το δεύτερο ένα στοιχείο αποκλεισμού, καθώς η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο βαραίνουν τα σενάρια αυτοδυναμίας, ενώ η δυναμική του 3ου και των υπολοίπων κομμάτων λειτουργούν ως οι καταλύτες των πιθανώς συμμαχιών, ενώ κατά δεύτερον οι αποκλεισμοί ελέω 3% από τη Βουλή, παίζουν καίριο ρόλο για την αυτοδυναμία, καθώς όσο λιγότερα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή (με όριο την 5κομματική Βουλή), τόσο ευκολότερη καθίσταται η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα!
Για να είμαι ειλικρινής βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το εξόχως πολωτικό κλίμα που διαμορφώνεται όχι κατ’ επιλογήν των επιτελείων, αλλά κυρίως εκ των εκλογικών και πολιτικών συνθηκών είναι καλό ή κακό.
Ως σήμερα η πόλωση ήταν στο χέρι κάποιων, ενώ τώρα είναι δεδομένη ακόμα και εξαιτίας του εκλογικού νόμου, οπότε μοιραία περιμένουμε σκληρές αντιπαραθέσεις, με σκληρά κατά προέκταση επιχειρήματα… δεδομένα που μας δίνουν μεγάλες ελπίδες ν’ ακουστούν αλήθειες κι όχι τις κλασσικές συγκαλυμμένες και επικοινωνιακά τοποθετήσεις , που έχουν χαρακτηρίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ακόμα και τα εκλογικά διλήμματα έχω την εντύπωση πως θα είναι σε μια νέα βάση, πολύ καθαρότερη και εν πολλοίς αδυσώπητη, γεγονός που δεν είναι κι απαραιτήτως κακό, για μια χώρα που επί δεκαετίες έχει μάθει να κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί.
Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για μια εκλογική μάχη καθόλα διαφορετική από κάθε άλλη φορά… οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, ακόμα και για τις πλέον μεγάλες εκπλήξεις και αυτό μάλλον μετατρέπει τις κάλπες σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία για όλους, εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *