Εποικοδομητικές οι συναντήσεις και οι συνεργασίες της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου στη Γερμανία

Εξαιρετικά εποικοδομητικές ήταν οι συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου σε Αμβούργο και Βερολίνο, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου Γερμανικού Υπουργείου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Δήμαρχος είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της γερμανικής κεντρικής πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ συνάντηση είχε και με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ι. Βικελίδη για θέματα των Ελληνογερμανικών σχέσεων που αφορούν στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της παιδείας, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, της ναυτιλίας και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Μ.Υδραίου συναντήθηκε με την Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής της Χανσεατικής Πόλης του Αμβούργου Mareike Engels και με το μέλος της Γερουσίας και Αρμόδιου για Ευρωπαϊκή Πολιτική και Ανάπτυξη Διεθνών Έργων Thomas Jacob με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά προγράμματα Interreg, Horizon κ.α., τα οποία χρηματοδοτούν σημαντικά έργα συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και τα οποία ανοίγουν νέες προοπτικές και για το Δήμο μας.
Η Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις βέλτιστες πρακτικές σε ότι αφορά στα σημεία φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση και τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αυτοκίνητα στην πόλη του Αμβούργου.
Στη συνέχεια η Δήμαρχος μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Βερολίνο. Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μέλη διαφόρων παρατάξεων της Βουλής του Κρατιδίου του Βερολίνου σχετικά με τους θεσμούς και το μοντέλο διακυβέρνησης καθώς η Δημοτική Αρχή είναι ταυτόχρονα και η κυβέρνηση του κρατιδίου. Συζητήθηκαν η λήψη αποφάσεων και η δυνατότητα ευρωπαϊκής διαδημοτικής συνεργασίας με ελληνικούς Δήμους αστικών κέντρων σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων της πόλης του Βερολίνου (Bezirke).
Οι δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί συμβάλλουν ενεργά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των πολιτών καθώς και στην παροχή πλείστων υπηρεσιών που καθιστούν μια πόλη έξυπνη και βιώσιμη.
Μάλιστα η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στο Βερολίνο και εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών της Γερμανίας παρέχει συμβουλές και υποστηρίζει τις δημόσιες/δημοτικές επιχειρήσεις στην πράξη και στη συνεργασία τους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ή στους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ.
Παρά τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο, στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης Έλληνες και Γερμανοί αυτοδιοικητικοί αντιλήφθηκαν πως αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αναζητώντας από κοινού νέα προσέγγιση και νέες λύσεις μέσα από τη συνεχή ανταλλαγή εμπειριών και επανεξέταση των εφαρμοσμένων πρακτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *