Γιώργος Μαχειμάρης: 27 χρόνια μετά τα Ίμια βρισκόμαστε πάλι όλοι συγκλονισμένοι

Λίγα λόγια του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη
… για τους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού στα ΙΜΙΑ ΕΚΤΟΡΑ ΓΙΑΛΟΨΟ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ και τον Υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Αγωνία για τον Σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας Ευστάθιο Τσιτλακίδη.
27 χρόνια μετά την επέτειο των ΙΜΙΩΝ ,βρισκόμαστε πάλι όλοι συγκλονισμένοι.
Απέραντη θλίψη σε γη και ουρανό ……..Στον ουρανό της Ελλάδας …στον ουρανό του Ιονίου.
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.
Ονειρευόταν να πετάξει στους αιθέρες. Και πέταξε… στους ουρανούς.
“…Πετάω για τον Πατέρα μου, που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας. Πετάω για να μπορούν οι Έλληνες να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή. Πετάω για την ΕΛΛΑΔΑ.”
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας και την οικογένεια του κυβερνήτη εκφράζοντας την ευχή να έχουν θετική κατάληξη οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Συλλυπητήρια και στη Μονάδα του, στους συναδέλφους του, στην Πολεμική Αεροπορία μας, στις Ένοπλες δυνάμεις μας.
Είμαι ειλικρινά βαθύτατα συγκλονισμένος. Και οι δυό συνάδελφοι του γιού μου, ο οποίος αποχώρησε από τη ίδια μονάδα -338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης -μετά από 10ετή υπηρέτηση και 1000 ώρες πτήσεις.
27 χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα ημέρα όπου με προσήλωση στο καθήκον αποχαιρέτησαν τη ζωή εκείνο το πρωί τις 31 Ιανουαρίου 1996 στα ΙΜΙΑ οι τρεις αξιωματικοί σύγχρονοι «Λεωνίδες» της νεότερης ελληνικής ιστορίας,: ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (ΠΔ 106/130209/τεύχος Γ), ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (ΠΔ 106/130209/τεύχος Γ), και ο Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ( ΠΔ 514/070709/τεύχος Γ).
Η στιγμή που τους βρήκε το χτύπημα της μοίρας, δεν ήταν γι’ αυτούς στιγμή φόβου, αλλά δόξας. Υπάρχει όμως κάτι το τραγικό σε όλα αυτά: νέοι άνθρωποι, γεμάτοι ενθουσιασμό και όνειρα, να χάνουν τη ζωή τους πάνω στο άνθος της, στο ξεκίνημά της.
Όσα χρόνια και να περάσουν, το τραγικό αυτό περιστατικό που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Ειδικά για το Δήμο μας η απώλεια ήταν τεράστια, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι, ο ΕΚΤΩΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ από τον Αφιώνα γεμίζοντας την οικογένειά του, αλλά και όλο το Δήμο μας με θλίψη.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στο νου μας όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα μας στην κρίση των Ιμίων. Η συγκίνηση, παρά τα χρόνια, τέτοια ημέρα παραμένει το ίδιο δυνατή. Όπως δυνατές είναι οι μνήμες , τα συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας … από τα πληρώματα των αεροσκαφών F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που έσκιζαν τον κερκυραϊκό ουρανό, πάνω από τη Λευκίμμη, πάνω από την πόλη της Κέρκυρας, πάνω από την Αχαράβη μέχρι τα Διαπόντια νησιά μας στις εκπαιδευτικές τους πτήσεις και στις εθνικές επετείους.
Όπως είναι φυσικό, οι συνειρμοί του “σήμερα” με το “χθες”, είναι αναπόφευκτοι.
Τα σύνορά μας υπερασπίστηκαν γενιές Ελλήνων που κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος, ακόμη και σε περιόδους ειρήνης. Έχουμε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένους λειτουργούς με υψηλό ηθικό και στρατιωτική ετοιμότητα. Επαγρυπνούν ασταμάτητα, ώστε αν χρειαστεί να κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκαν με προσήλωση, ανδρεία και αυταπάρνηση προκειμένου να σταματήσουν κάθε απειλή. Τέτοιοι αξιωματικοί ήταν ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ , Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ και ο ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ άριστα εκπαιδευμένοι, με έντονη πίστη στον Θεό και την πατρίδα. Έγιναν θυσία, αλλά και οδηγοί μας για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.
Ο ηρωισμός τους είναι χαραγμένος στην ψυχή όλων των Ελλήνων και φωτεινός φάρος για καμία διαπραγμάτευση των εδαφικών μας δικαιωμάτων. Στις μεγάλες στιγμές του Έθνους είμαστε πάντα ενωμένοι. . Ενωμένοι σε κάθε πρόκληση. Ας είναι αιώνια η μνήμη όλων !ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *