Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Μνήμη και τιμή στα Θύματα του Ολοκαυτώματος»

Τα αποτρόπαια γεγονότα του Ολοκαυτώματος δεν αφορούν μόνο την εβραϊκή κοινότητα. Ολόκληρη η ανθρωπότητα οφείλει να διδαχθεί από την ακραία, βάναυση και ολοκληρωτική μανία του ναζιστικού καθεστώτος ενάντια σε εκατομμύρια Εβραίους, απλά και μόνο με βάση την φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα. Οφείλουμε μνήμη και τιμή στα αθώα θύματα που έζησαν την φρίκη της ανθρώπινης παραφροσύνης και του φασιστικού παραληρήματος.
Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος με απόφαση του ΟΗΕ μόλις το 2005, γεγονός που προβληματίζει για τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα στέκεται απέναντι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τι ακριβώς εξυπηρετεί οποιαδήποτε αυτιστική προσέγγιση γεγονότων που έχουν καθολικό χαρακτήρα, αφού δεν πρόκειται μόνο για τον αφανισμό συνανθρώπων μας, αλλά για την αδιανόητη καταπάτηση της ελευθερίας και αυθυπαρξίας του ατόμου.
Άνθρωποι που στοιβάζονταν σε βαγόνια με προορισμό τον θάνατο και την κτηνωδία ενός καλά προμελετημένου εγκλήματος, που ορισμένοι μάλιστα επεδίωξαν να βυθίσουν στην λήθη.
Μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες του περασμένου αιώνα φέρει οπωσδήποτε τον τίτλο του Ολοκαυτώματος, με όσα μόνον ένας νοσηρός νους θα μπορούσε να συλλάβει και να κάνει πράξη. Υπάρχουν και σήμερα δυστυχώς άνθρωποι ικανοί για ανάλογα εγκλήματα. Όμως η φωνή καθενός από εμάς εξακολουθεί να έχει δύναμη, αρκεί να μην σιγήσει ποτέ υπό το κράτος φόβου και καταπίεσης, που μεθοδευμένα διασπείρουν τα όργανα φασιστικών μορφωμάτων.
Η ελευθερία και η δημοκρατία οικοδομούνται σε στέρεο έδαφος με ιστορική μνήμη και διδαχή. Έχουμε χρέος να έχουμε γνώση και άποψη, υψώνοντας ανάστημα ακόμη και στις πιο μικρές δικτατορίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *