Δημήτρης Μπιάγκης: Να ενταχθεί και η Κέρκυρα στις περιοχές παραγωγής γάλακτος για την παρασκευή φέτας ΠΟΠ

Το ζήτημα της ένταξης και των νησιών του Ιονίου στις περιοχές παραγωγής γάλακτος για την παρασκευή φέτας ΠΟΠ φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η αδυναμία πώλησης του γάλακτος των κτηνοτροφικών μονάδων της Κέρκυρας σε μονάδες παρασκευής πιστοποιημένης φέτας μειώνει κατά πολύ την τιμή του γάλακτος (70% πτώση στην τιμή μεταπώλησης) παρότι είναι διαπιστωμένο πως πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές για την καταχώρισή του που υπαγορεύονται από την Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8Β). Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου.
Η αδυναμία καθορισμού εφικτών στόχων στον τομέα της κτηνοτροφίας στα Ιόνια Νησιά και στο Νομό της Κέρκυρας ειδικότερα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση είναι αξιοσημείωτη, καθώς η τάση για μείωση του πληθυσμού αιγο-προβάτων στα Ιόνια νησιά, ιδίως στις πιο τουριστικές περιοχές όπως ο Νομός της Κέρκυρας είναι σαφής.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής καταδεικνύει πως θα μπορούσαν να δρομολογηθούν ειδικές δράσεις που να αφορούν τα μικρά νησιά της περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ερεικούσα, Ιθάκη, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Μεγανήσι, Οθωνοί και Παξοί-Αντιπαξοί) καθώς τα νησιά αυτά λόγω του μικρού μεγέθους και των κλειστών οικοσυστημάτων πληρούν στο μέγιστο τις προδιαγραφές που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής προϊόντων αλλά και σύνδεση του παραγωγικού συστήματος των νήσων με δραστηριότητες ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. οργανωμένες επισκέψεις στις διάφορες καλλιεργητικές περιόδους, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.λπ.)Ο Βουλευτής καταθέτει τα παρακάτω ερωτήματα:
Σε μια εποχή που η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση έχει εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και επιβάλλει την προστασία και στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας μας, την ώρα που η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού θέτει στο περιθώριο στο νησί μας τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία, απαιτούνται από την Πολιτεία μέτρα και δράσεις για να τονωθεί η παραγωγή και να σχεδιαστεί η μετάβασή μας σε μια εποχή που θα μπορεί να συνδυάσει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *