Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος» για βόμβα σε αεροσκάφος της Ryanair

Ένα Boeing 738 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες, το οποίο ερχόταν από το Κατοβίτσε της Πολωνίας, έστειλε ειδοποίηση για βόμβα.

Το αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνόδευσαν μαχητικά F-16, ενώ σπεύδουν ειδικές δυνάμεις, η Πυροσβεστική και μονάδες του ΕΚΑΒ. Διατάχθηκε η ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους.

Η ειδοποίηση στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου έφτασε την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τα Σκόπια. Μετά την ειδοποίηση η πτήση έγινε πάνω από θαλάσσιο χώρο όπως ορίζει το πρωτόκολλο για λόγους ασφαλείας.
Η Ryanair έλαβε απειλητικό email για τοποθέτηση βόμβας. Αμέσως η εταιρεία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για να υπάρξει συνοδεία από μαχητικά F-16, αρχικά της Ουγγαρίας και στη συνέχεια της Ελλάδας, μέχρι το προορισμό του όπου γίνεται έλεγχος στο αεροσκάφος.

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade, μια διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στην Ελλάδα ήταν με την τραγωδία της πτήσης της Helios.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *