“Το Σαν Τζάκομο, ο Καζανόβα, η Κέρκυρα και μια πρόταση για το Καρναβάλι…», του Σπύρου Ρίκου.

Θα μου πείτε «ρε εσύ, ακόμα δεν γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα, τη νέα χρονιά και τα Φώτα και κάνεις προτάσεις για τα Καρναβάλια;». Ως γνωστόν, όπως λέει η λαϊκή σοφία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και κυρίως της ανάδειξης του ιστορικού μας αποθέματος, επαναφέρω μια παλαιότερη πρόταση μου για να αναδείξουμε κάποια προνομιακά χαρακτηριστικά του τόπου μας, τα οποία δυστυχώς είναι καταχωμένα από την αδιαφορία μας και εν πολλοίς την άγνοια των εκάστοτε «αρχόντων» μας. Θα πρότεινα με την ευκαιρία του εορτασμού του επικείμενου Τριωδίου και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν να ανέβει στη πλατεία Δημαρχείου η παράσταση του Διονύση Ρώμα «Ο Καζανόβα στη Κέρκυρα», αφού προηγηθεί για τα μικρότερα παιδιά ένα «μίνι παιχνίδι του θησαυρού» στην πολιτιστική γειτονιά που περικλείεται από το μουσείο Αγίων Πατέρων, την Οβριακή, την Ανουντσιάτα και την Ιόνιο Βουλή».

Πάντα στο πλαίσιο αυτό των εκδηλώσεων με στόχο να αναδείξουμε την ιστορία της πόλης μας, να γίνει στο Σαν Τζάκομο, που εμείς οι «αχρείοι» νεοκερκυραίοι το έχουμε για Δημαρχείο και όχι τουλάχιστον για Μουσείο, όπως είχε προτείνει και σχεδιάσει η δημαρχιακή αρχή του Σωτήρη Μικάλεφ και είχε ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, να γίνει ένας χορός με Βενετσιάνικες στολές και γενικότερα με μεταμφιεσμένους και με είσοδο, για να διατεθούν τα έσοδα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μάλιστα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί ο χορός αυτός με μπουφέ όπου η λέσχη αρχιμαγείρων της Κέρκυρας να προσφέρει συνταγές βενετσιάνικες και συνταγές που έκανε ο Καζανόβα στις φίλες του, όπως στη Κερκυραία φίλη του, στην Αντριάνα Φοσκαρίνι, που ήταν ο έρωτας της ζωής του, καθότι παρέμεινε πλατωνικός.

Και προτείνω μόνο το εύκολο σκέλος της πρότασης, γιατί υπάρχει και το δύσκολο σκέλος, αλλά δυστυχώς έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε για τα δύσκολα. Ποιο είναι αυτό; Ο Καζανόβα στην προσπάθεια για να «ρίξει» την αγαπημένη του Αντριάνα Φοσκαρίνι είχε ανεβάσει μια θεατρική παράσταση στο Σαν Τζάκομο. Μάλιστα είχε πάει στο Ότραντο εκεί έκανε ένα διαγωνισμό ανάμεσα σε ένα θεατρικό σχήμα από την Νάπολη και ένα από την Πάρμα, κέρδισαν οι Ναπολιτάνοι και ήρθαν και ανέβασαν την παράσταση στο Σαν Τζάκομο. Θα μπορούσε λοιπόν ο Ο.Κ.Ε σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ να βρουν το θεατρικό έργο και να το ανεβάσουν σε μια νέα βερσιόν. Αλλά είπαμε αυτά είναι τα δύσκολα, επομένως ας μείνουμε στα εύκολα και τα εφικτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *