Πότε «ανοίγει πανιά» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τις ΗΠΑ

Στο τέλος Απριλίου και πιθανότατα τις 30 του μήνα «προσγειώνεται» στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για να ανοίξει το πρώτο γραφείο ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη χώρα. Και αφού οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης φαίνεται ότι… ζεστάθηκαν ήδη αρκετά, το ελληνικό πανεπιστήμιο φέρνει στις «αποσκευές» του σειρά νέων προτάσεων για συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του ελληνικού πανεπιστημιακού γραφείου θα συνδυαστούν με τον εφετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της ελληνικής Επανάστασης του 1821, που γιορτάζονται στη χώρα σε περίοδο κοντά στο τέλος Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος που περιμένει ακόμη για την ημερομηνία που θα κλείσει το εισιτήριό του για τις ΗΠΑ, λέει στο «Βήμα» ότι «είναι θέμα λίγων ημερών να μας δώσουν την ημερομηνία που θα γίνει η παρέλαση στην Αμερική για να δούμε πώς θα συνδυαστεί με τη δική μας εκδήλωση, ώστε να εκμεταλλευτούμε και την παρουσία στην πόλη των εκπροσώπων της Ομογένειας».

«Η Ελλάδα σε ισχυρή θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη»

Το ελληνικό παράρτημα του Ιονίου Πανεπιστημίου θα εδρεύει στο Βόρειο Μανχάταν, στην ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσιγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης, που αποτέλεσε από τη δεκαετία του ’30 σημείο αναφοράς για τους Ελληνες του Μανχάταν. Η επιλογή των κοινών πτυχίων Ιονίου Πανεπιστημίου με πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη εύκολο να προχωρήσει, καθώς υπάρχει το «αγκάθι» των διδάκτρων. Ωστόσο αναζητούνται και πάλι κονδύλια από ιδρύματα ή άλλους φορείς.

Η νέα χρονιά κατ’ επέκταση ξεκινά με το Ιδρυμα των Ιονίων Νήσων σε δυναμική τροχιά ακαδημαϊκής εξέλιξης. Η κίνηση αυτή είναι το επιστέγασμα της εξωστρέφειας που έχει δείξει το πανεπιστημιακό ίδρυμα τα τελευταία δύο χρόνια, στον τομέα της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως τα πανεπιστήμια Johns Hopkins και George Mason, αλλά και προσφάτως με το Texas / Health Science Center – μια συνεργασία η οποία ακολούθησε τις διά ζώσης συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τι θέλουν τα αμερικανικά Πανεπιστήμια στο… Φάληρο;

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που ανοίγει τα φτερά του εκτός συνόρων με αυτόν τον τρόπο, υπενθυμίζει με έμφαση ο κ. Φλώρος. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μία πολύ συστηματική συνεργασία, σε ερευνητική δομή, του εργαστηρίου βιοπληροφορικής και ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μια από τις θεμελιωμένες και καλές πρακτικές συνεργασιών που υπάρχουν μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως ειπώθηκε και στο πλαίσιο του “Pharos Summit 2022”. Εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε πως η φυσική παρουσία μας στην Αμερική θα διευκόλυνε σε κάποια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με συνεργασίες που ήδη έχουμε με τα αμερικανικά πανεπιστήμια σχετικά με την εκπόνηση της έρευνας. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της έρευνας για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών με βιοδείκτες το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχει μία τεράστια βάση δεδομένων από δείγματα ανθρώπων τα οποία καθορίζονται σε επίπεδο experiment. Η παρουσία μας εκεί θα διευκολύνει την ερευνητική μας ομάδα σχετικά με την εξαγωγή, διαχείριση και μεταφορά των δεδομένων» σημειώνει ο κ. Φλώρος.

Μεγάλο ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση

Η δημιουργία του γραφείου δημιουργεί και ένα πρόσφορο έδαφος για νέες συνεργασίες. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση υπήρξαν συζητήσεις για τη δυνατότητα συνεργασιών με ακόμη τρία πανεπιστήμια. «Μιλώντας με συναδέλφους που έχουν ενεργό ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί μας επιβεβαιώσαμε πως η παρουσία ενός ιδρύματος στην Αμερική θα έχει οπωσδήποτε βαρύνουσα σημασία σε πολιτικό επίπεδο για να ληφθεί μία θετική απόφαση συνεργασίας με τα αμερικανικά ιδρύματα» εξηγεί ο κ. Φλώρος, προσθέτοντας πως το University of Alabama ζήτησε να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του τον Ιούνιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επίσης ο πρύτανης είχε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι αναφορικά με την πρωτοβουλία «Digital Speech and Debate Initiative».

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια

Μπορεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να μετράει μόλις 39 έτη ζωής (ιδρύθηκε το 1984), όμως αποτελεί απόγονο της Ιονίου Ακαδημίας. Του πρώτου πανεπιστημίου της ελεύθερης Ελλάδας, που ιδρύθηκε από τον βρετανό φιλέλληνα λόρδο Γκίλφορδ το 1824, και διαλύθηκε το 1864 με την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, το πανεπιστήμιο σχεδιάζει ένα πλέγμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέδριο εξειδικευμένο για την Ιόνιο Ακαδημία και την ιστορία της, την έκδοση ενός τόμου ο οποίος να περιλαμβάνει την ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1824 έως και σήμερα, την έκδοση ενός δεύτερου τόμου με αμιγώς ιστορικά δεδομένα και ιστορικές μελέτες και άλλες δράσεις σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *