Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Υπεγράφη η σύμβαση για το νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ

 Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Δεν είμαστε απλώς ένας φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης δημοσίων έργων, αλλά ένας οργανισμός με ψυχή, που στέκεται κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας»

 Ξεκινούν άμεσα από Κέρκυρα και Ζάκυνθο, την ερχόμενη εβδομάδα, οι διανομές τροφίμων στους δικαιούχους, όπως διευκρίνισε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη

 Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,8 εκ. €, ενώ θ’ ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα με τα συνοδευτικά μέτρα του ΤΕΒΑ, που αφορούν σε δράσεις υποστηρικτικής διδασκαλίας και άλλες δραστηριότητες -με χρήση vouchers- για τα παιδιά των δικαιούχων

Υπεγράφη την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 η σύμβαση έργου μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της αναδόχου εταιρείας «KORINTHIAN PALACE CATERING», η οποία εδρεύει στην Κόρινθο, για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ (ΕΠ ΕΒΥΣ)».

Το έργο, γνωστό και ως ΤΕΒΑ, το οποίο έχει ως στόχο του την ενίσχυση του πλέον ευάλωτου κομματιού της κοινωνίας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.814.860,27 €.

Οι διανομές τροφίμων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και τη μεθεπόμενη σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τους δύο Αντιπεριφερειάρχες, Μελίτα Ανδριώτη (Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης) και Κώστα Ζορμπά (Π.Ε. Κέρκυρας), στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ήταν τελματωμένο και υπό τον κίνδυνο της απώλειάς του όταν ανέλαβε η νυν Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο μετά τις επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες, όχι μόνο διασώθηκε, αλλά παράλληλα αναβαθμίστηκε και εμπλουτίστηκε προς όφελος των δικαιούχων.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου τόνισε:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Ως Ευρωβουλευτής πάλεψα πολύ, μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές του ευρωπαϊκού νότου, να διατηρηθεί αυτό το πρόγραμμα και να μην καταργηθεί, όπως πολλοί ζητούσαν τότε.

Χαίρομαι διότι η Περιφέρειά μας, αν και παρέλαβε το πρόγραμμα, τον Οκτώβριο του 2019, ανενεργό και με μεγάλες διοικητικές εκκρεμότητες, κατάφερε να το σώσει, να το διατηρήσει στα Ιόνια Νησιά και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε το νέο πρόγραμμα, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνάει το 1,6 εκ. €.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει κάνει σαφές ότι δεν αισθάνεται και δεν είναι απλώς ένας φορέας, ο οποίος χρηματοδοτεί ή υλοποιεί έργα υποδομών. Είμαστε ένας οργανισμός με ψυχή, κοντά στην κοινωνία, που αξιοποιεί όλες τις αρμοδιότητες κι όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχει αναπτύσσοντας πολλές πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης».

Την ικανοποίησή της για την υπογραφή της σύμβασης του έργου με την ανάδοχο εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ εξέφρασε και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη, η οποία στάθηκε παράλληλα και στα συνοδευτικά μέτρα του προγράμματος, τα οποία εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αφορούν σε υποστηρικτικές δράσεις για τα παιδιά των δικαιούχων:

«Σήμερα είναι η ευτυχής κατάληξη μιας μεγάλης προσπάθειας ενός έτους, που σκοπό της είχε την ενίσχυση ενός ευάλωτου κομματιού της κοινωνίας των Ιονίων Νήσων -περίπου 2.000 οικογένειες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε- που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Είμαι χαρούμενη διότι καταφέραμε όχι μόνο να σώσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, αλλά να το αναβαθμίσουμε προσθέτοντας τουλάχιστον δέκα απαραίτητα προϊόντα, όπως παιδικές τροφές, σε σχέση με ό,τι υπήρχε προηγουμένως.

Επιπρόσθετα δώσαμε τη δυνατότητα τα προϊόντα αυτά ν’ αγοράζονται από τοπικές επιχειρήσεις ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία των νησιών μας. Οι διανομές τροφίμων θα ξεκινήσουν άμεσα -από την ερχόμενη εβδομάδα σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, τη μεθεπόμενη σε Κεφαλονιά και Λευκάδα- και σκοπός της Περιφερειακής Αρχής είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι 30 Ιουνίου 2023, αν και υπάρχει πληροφόρηση ότι θα παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Παράλληλα, καταφέραμε μετά από μεγάλες προσπάθειες με την Περιφερειάρχη, να ενεργοποιήσουμε και το έργο των συνοδευτικών του ΤΕΒΑ, τα οποία είναι ένα άλλο, παράλληλο, πρόγραμμα για τους ωφελούμενους. Διεκδικήσαμε και τελικά πετύχαμε την έγκριση από τη Διαχειριστική του ΤΕΒΑ στην Αθήνα, το κομμάτι των συνοδευτικών μέτρων του ΤΕΒΑ, που ανέρχεται σε ποσό περίπου 90.000 ευρώ, ν’ αφορά δράσεις εξωσχολικής υποστηρικτικής διδασκαλίας για παιδιά, εκμάθησης ξένων γλωσσών, λογοθεραπείας, δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσω vouchers για τα παιδιά των δικαιούχων».

Από τη δική του πλευρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, ο οποίος ως πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ το 2019, είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαι πολύ χαρούμενος διότι όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια, το πρόγραμμα ήταν τελματωμένο και όλα έδειχναν ότι θα το χάναμε. Δεσμεύτηκα προσωπικά στην Περιφερειάρχη ότι θα τα καταφέρουμε και εντός διμήνου θα κάναμε την πρώτη διανομή. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που μας κάλεσαν ο Υπουργός και η Υφυπουργός Εργασίας στην Αθήνα για το εν λόγω θέμα και μόλις μας είδαν μας είπαν χαρακτηριστικά «Το Ιόνιο είναι μηδέν!» εννοώντας την απορρόφηση. Τους είπα ότι μέσα σε δύο μήνες θα το αλλάξουμε αυτό, κάτι που το καταφέραμε με τη βοήθεια της Περιφερειάρχη. Χαίρομαι που τώρα έχουμε ένα νέο ΤΕΒΑ μπροστά μας, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *