Παρουσία φορέων και Βουλευτών η σύσκεψη για την υγεία στο Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο

Μ. Υδραίου: Πρόταση με γενναία κίνητρα για να στελεχωθούν οι δομές δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα

Σε κλίμα συνεννόησης και συναντίληψης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση Βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, φορέων και δημοτικών παρατάξεων με πρωτοβουλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, ο Γιάννης Μπορμπότης εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Μαρία Δρυ από την «Κέρκυρα 180», οι Αντιπεριφερειάρχες Μελίτα Ανδριώτη και Κώστας Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος Υγείας Σπύρος Πουλής, εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου, του Ιατρικού Συλλόγου και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου επισήμανε ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υποστελέχωση της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα δεν είναι ζήτημα προσώπων. Όπως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αφορά μόνο στο Νοσοκομείο αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία. Με δεδομένο ότι βγαίνουν προκηρύξεις για τις κενές θέσεις γιατρών αλλά αποβαίνουν άγονες, χρειάζονται πλέον σοβαρά, γενναία και ουσιαστικά κίνητρα και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως από την κεντρική εξουσία. Και αυτά τα κίνητρα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέσα από μια ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων, όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η Δήμαρχος, μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς, κατέθεσαν προτάσεις για τις Α προβληματικές περιοχές όπως η Κέρκυρα. Ειδικότερα:

  1. Μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στις περιοχές αυτές, με ειδικό μισθολόγιο με αυξημένες αποδοχές.
  2. Φορολογικά κίνητρα. Όσοι υπηρετούν στις Α προβληματικές περιοχές να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 30% από το φόρο εισοδήματος.
  3. Θεσμικά και Βαθμολογικά κίνητρα. Η υπηρεσία σε νοσοκομεία και δομές υγείας σε αυτές τις περιοχές να συνδέεται με αυξημένη μοριοδότηση για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ.
  4. Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που για το υγειονομικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις νησιωτικές περιοχές. Με τη χορήγηση ειδικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και ένα πρόγραμμα ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μπορεί να προσφέρει δημοτικό ακίνητο για την ανέγερση του.
  5. Επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων.
  6. Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με αποφάσεις Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και εκπροσώπηση α και β βαθμού ΟΤΑ στο ΔΣ του Νοσοκομείου.
  7. Τηλεφωνικό Κέντρο ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα.
  8. Εξασφάλιση διακομιδών από τα νησιά μας κατά τη διάρκεια που θα παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο.
  9. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου προς όφελος της λειτουργίας του.

 

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του χαρακτήρα της δημόσιας υγείας αναφέροντας ότι η δική του συμμετοχή στο κάλεσμα της Δημάρχου στην σημερινή σύσκεψη βασίστηκε στη διάθεση από την πλευρά του για σύμπραξη και συνεργασία στην κατεύθυνση αυτή. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη δέσμευσης από την πλευρά της  Πολιτείας  ενώ επισήμανε  ότι απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να επέλθει εργασιακή ειρήνη στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης χαρακτήρισε εποικοδομητικό το διάλογο ο οποίος έγινε και πρότεινε να υπάρξει γενική κινητοποίηση στο νησί με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (καταστημάτων, εστίασης κλπ)  επισημαίνοντας ότι  η χθεσινή κινητοποίηση των Κερκυραίων έδειξε τον δρόμο.

 

Τέλος, συμφωνήθηκε η σύνταξη κειμένου με το σύνολο των διεκδικητικών αιτημάτων βραχυχρόνιου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, το οποίο θα αποσταλεί προς όλους ώστε να το συνυπογράψουν. Το κείμενο θα κοινοποιηθεί στο Υπ. Υγείας και τον Πρωθυπουργό ενώ τα ζητήματα θα συζητηθούν και με τη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *