Μαζική λαθροθηρία στην Κέρκυρα

Κυνηγοί αποδεκατίζουν μέσα στις γιορτές τα πουλιά στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, που αποτελεί περιοχή Natura 2000, στο όνομα μιας… παράδοσης που ονομάζεται «πλωτά». ● Παρέμβαση της Αστυνομίας και της Θηροφυλακής έχει ζητήσει μια πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθενται στο βάρβαρο έθιμο.
Eνα δολοφονικό έθιμο που σκορπά τον θάνατο στα υδρόβια πτηνά τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας δεν κατάφερε να αναβιώσει προς το παρόν φέτος, χάρη στην Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στα «πλωτά».

Τα τελευταία 10 χρόνια, τουλάχιστον, παρατηρείται το φαινόμενο να συρρέουν κυνηγοί στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων κατά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 25 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου (κυρίως τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων) και να προβαίνουν σε παράνομη θήρα σκοτώνοντας εκατοντάδες πτηνά, κυρίως γκισάρια (αγριόπαπιες) και φαλαρίδες (ή λούφες) που έχουν επανεμφανιστεί στα νερά της λιμνοθάλασσας.

Δεδομένου ότι τα υδρόβια πτηνά συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή της λιμνοθάλασσας που απέχει αρκετά από τις ακτές της, χρησιμοποιούν μηχανοκίνητες βάρκες, μετακινούμενοι από τη μία άκρη της λίμνης στην άλλη, πυροβολώντας με επαναληπτικές καραμπίνες ό,τι βρίσκεται και από τις δύο πλευρές της βάρκας. Οι πυροβολισμοί ακούγονται σε μεγάλη ακτίνα και γίνονται αντιληπτοί από τα γύρω χωριά.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί σε «έθιμο» που οι ντόπιοι ονομάζουν «πλωτά», προσελκύοντας κυνηγούς από όλα τα μέρη της χώρας, οι οποίοι προφανώς εκμεταλλεύονται τις διακοπές της εορταστικής περιόδου. Αυτή η παράνομη δραστηριότητα διαδραματίζεται εντός κηρυγμένης περιοχής Natura 2000, καθώς η λιμνοθάλασσα Κορισσίων αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών. Δεκάδες είδη διέρχονται και σταματούν σε αυτή για ξεκούραση κατά τη μετανάστευσή τους προς τις θέσεις φωλεοποίησης και αναπαραγωγής. Προφανώς, αυτό το γνωρίζουν οι δράστες, το εκμεταλλεύονται και προχωρούν σε λαθροθηρία με τη μαζική εξόντωση διαφόρων πτηνών που διαχειμάζουν στη λιμνοθάλασσα, παρ’ όλο που είναι ενταγμένη στις ζώνες ολικής απαγόρευσης θήρας με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αυτή η επιδεικτική αγνόηση της απαγόρευσης γεννά αμφιβολίες για το εάν οι κυνηγοί που συμμετέχουν στο «έθιμο» είναι εφοδιασμένοι με τις σχετικές άδειες κυνηγιού και οπλοκατοχής. Πέραν του γεγονότος ότι με τη δραστηριότητα αυτή πέφτουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλες ποσότητες από σκάγια μολύβδου, που μολύνουν τη λίμνη στην οποία πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες νόμιμη αλιεία.

Αν και όπως διαφαίνεται η λαθροθηρία στην περιοχή είναι καταστροφική για τα είδη των πτηνών και υποβαθμίζει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του οικοτόπου της λιμνοθάλασσας Κορισσίων, η παρανομία επαναλαμβανόταν συνεχώς χάρη στην απουσία της Θηροφυλακής και της Αστυνομίας. Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν κάποιοι από αυτούς τους κυνηγούς είχαν βιαιοπραγήσει κατά κατοίκων που τους είχαν κάνει παρατήρηση ή καταγγελίες, με τελευταίο περιστατικό τον ξυλοδαρμό πολίτη πέρυσι τα Χριστούγεννα που τους κατήγγειλε στην Αστυνομία. Το δε πλήθος δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν εις βάρος τους δεν είχε ανακόψει διόλου το φαινόμενο.

Μηνυτήρια αναφορά
Φέτος, μέλη της ομάδας Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στα «πλωτά» κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Κέρκυρας τόσο για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και προκειμένου να προληφθεί αυτή η παράνομη δραστηριότητα πριν καθιερωθεί και καταστεί πολύ πιο δύσκολο να κατασταλεί στο μέλλον, καθώς και να αποτραπεί η εθιμικώ δικαίω μετατροπή ενός προστατευόμενου οικοσυστήματος σε τόπο λαθροθηρίας. Επιπλέον, διοργάνωσαν παρατήρηση πτηνών στην περιοχή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο βάρβαρο «έθιμο». Λόγοι για τους οποίους ζήτησαν από την Εισαγγελία να διατάξει την περιφρούρηση του χώρου από την Ελληνική Αστυνομία, τη Θηροφυλακή και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, τουλάχιστον για το επίμαχο χρονικό διάστημα για την προστασία των πτηνών, αλλά και για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εμφανίστηκαν θηροφύλακες, ενώ η Αστυνομία έφτασε αργοπορημένα την πρώτη φορά, αλλά απουσίαζε τη δεύτερη. Ομως, καθώς το ζήτημα είχε αναδειχθεί ώς έναν βαθμό κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι λαθροθήρες που εμφανίστηκαν δεν τόλμησαν να κυνηγήσουν.

Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιες αρχές θα περιφρουρήσουν τον χώρο την τελευταία επίφοβη μέρα, τα ξημερώματα των Φώτων, συν τοις άλλοις καθώς το τελευταίο διάστημα έχει βρει καταφύγιο στη λίμνη μεγαλύτερος αριθμός πτηνών και η τυχόν λαθροθηρία θα επιφέρει ακόμη περισσότερα θύματα.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *