Αλέκος Αυλωνίτης : Επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο κ. Πλεύρης

Το Υπουργείο Υγείας εδώ και ένα χρόνο γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων.

Αφήνει την αγορά των φαρμάκων να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, εξαναγκάζοντας τους πολίτες σε ένα αγωνιώδες σαφάρι αναζήτησης ακόμα και των πιο αναγκαίων φαρμάκων, ειδικά αυτών που αφορούν σοβαρές χρόνιες παθήσεις και των αντισταμινικών και αντιβιοτικών φαρμάκων αναγκαίων για τις εποχιακές παθήσεις.

Ένας Υπουργός επιδεικτικά μεροληπτικός υπέρ των ιδιωτών που απαξιώνει με συγκεκριμένες πολιτικές το κρατικό σύστημα υγείας (Πανδημία Covid19, Νόμος για το ΕΣΥ κ.ο.κ.) και μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που τα περιμένει όλα από την αυτορρύθμιση της αγοράς για την επάρκεια των φαρμάκων.

Ένας Υπουργός που μόνον ξέρει να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τα δικά του εγκληματικά λάθη και για το χάλι που έχει προκαλέσει στη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση ακινητοποιεί συνειδητά τον ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό που μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξη φαρμάκων στην αγορά και σε προσιτές τιμές.

Προτείνουμε η κρατική αποθήκη φαρμάκων να παίξει τον καθοριστικό της ρόλο που θεσμικά πρέπει να ασκεί, στη διακίνηση των φαρμάκων στην αγορά.

Προτείνουμε ως κόμμα την πολιτική απαγόρευσης των εξαγωγών βασικών φαρμάκων. Αυτό πρέπει άμεσα να γίνει πράξη γιατί λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, ευνοούνται οι ασύδοτες εξαγωγές φαρμάκων προς άλλες χώρες από τις οποίες αποκομίζονται τεράστια κέρδη.

Προτείνουμε τέλος, τον έλεγχο της τήρησης της υποχρέωσης των φαρμακαποθηκών να διατηρούν αποθέματα τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας (δηλ. 25% επί της ποσότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων), αλλιώς οι ελλείψεις θα αποτελούν συστηματικό φαινόμενο με τεράστιες αρνητικές κοινωνικές συνέπειες.

Η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα. Η κατάσταση στα φάρμακα συνιστά έναν επιπλέον δείκτη αξιολόγησης από τον πολίτη, του καταστροφικού της έργου για το σύνολο της κοινωνίας.

Η ώρα αυτή, της αξιολόγησης δεν αργεί!

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *