Το μήνυμα του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριου για το νέο έτος

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Η αγάπη του Τριαδικού Θεού μάς αξίωσε να αντικρύσουμε στον αέναο κύκλο του πανδαμάτορος χρόνου την ανατολή του νέου έτους 2023. Αυτή η τελείως συμβατική αλλαγή του χρόνου μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε μία ακόμη μεγάλη ευλογία που μας χαρίζει ο Θεός, και που δεν είναι άλλη από την παράταση της ζωής μας.
Ευχαριστούμε τον Θεό για την ανέκφραστη αυτή δωρεά και Τον παρακαλούμε ταυτόχρονα με την άπειρη φιλανθρωπία Του, να ευλογήσει την καινούργια χρονική περίοδο που μόλις άρχισε.
Η Εκκλησία μας πιστεύει ότι ο Θεός που είναι ο άρχοντας πάσης κτίσεως με κάθε τρόπο μας βοηθά να υπερβαίνουμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να περάσουμε στην άχρονη αιωνιότητα. Για όσους ζουν εν Χριστώ ο χρόνος δεν είναι βασανιστικός, δεν είναι τροχοπέδη, δεν είναι τύραννος, αλλά είναι χρόνος προετοιμασίας για το πέρασμα στην αιώνια ζωή και την διαρκή κοινωνία με τον Χριστό.
Τα ιερά τροπάρια που σήμερα ακούγονται στους ναούς μας, μάς δίνουν την ευκαιρία να αντιληφθούμε το τριπλό νόημα της σημερινής εορτής.
Η σημερινή μέρα είναι μεγάλη δεσποτική εορτή. Γιορτάζουμε την περιτομή του Κυρίου και την ονοματοδοσία Του, οκτώ ημέρες μετά την γέννησή Του. Αυτή η πράξη επιβεβαιώνει την επίγεια παρουσία του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Ιησού Χριστού, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, ο Οποίος «μορφήν αναλλοιώτως ανθρωπίνην προσέλαβεν», καταδέχεται την περιτομή, «ο οκταήμερος κατά την μητέρα και ο άναρχος κατά τον Πατέρα», για να μας χαρίσει την αχειροποίητο περιτομή, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Επιπλέον, εορτάζουμε την ιερά μνήμη του Ιεράρχου της Καισαρείας, του Αγίου Βασιλείου, τον οποίο οι μεταγενέστεροι Πατέρες ονόμασαν Μέγα, φωστήρα της οικουμένης, ουρανοφάντορα, χρυσή αηδόνα της Εκκλησίας και παρακαταθήκη των δογμάτων. Η μορφή του, η διδασκαλία του και το παράδειγμά του είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά. Πρόκειται για έναν Άγιο Επίσκοπο, που υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, πρότυπο αρετής, πρότυπο παιδείας, πρότυπο ήθους εκκλησιαστικού, πρότυπο αγιότητος και πρότυπο ζωής.
Τέλος, γιορτάζουμε τη συμβολική αλλαγή του χρόνου και την είσοδό μας στον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, δηλαδή στην καινούργια χρονιά που μας χαρίζει η φιλάνθρωπία του Κυρίου μας. Γι αὐτό και η Εκκλησία μας, παρ’ ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην 1η Σεπτεμβρίου, που είναι η αρχή του εκκλησιαστικού μας έτους, σήμερα εύχεται και προσεύχεται στον Δημιουργό των αιώνων και Κύριο του ουρανού και της γης, να ευλογήσει και τη νέα αυτή χρονιά.
Στις απαρχές της νέας χρονιάς βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών στην ιστορία του πολιτισμού. Η ταχύτητα της αλλαγής είναι τέτοια που ο βιολογικός μας εαυτός αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να τις κατανοήσει. Ζούμε σε ένα κόσμο που παραπαίει καί αναζητά μάταια μια επανεκκίνηση για να διαφυλάξει τα συμφέροντα και την επιβίωση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων που ασκούν με βίαιο τρόπο έλεγχο σε κοινωνίες, κράτη και έθνη. Στις συνθήκες αυτές είναι πάντοτε επίκαιρο το ζήτημα της δικής μας προσωπικής στάσης, κοσμοθεωρίας και θεολογικής αντίληψης των πραγμάτων.
Είναι κρίσιμο πλέον και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ελευθερία μας να διαχειριστούμε τον προσωπικό χρόνο και την ζωή μας, όπως θέλουμε, μετράει το βάρος της ευθύνης μας και αφυπνίζει την χριστιανική μας συνείδηση, καθώς ακούμε τον Απόστολο Παύλο να μάς λέει: «Βλέπετε ουν ακριβώς πως περιπατείτε, μη ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισιν» (Προς Εφ. 5:15).
Προσδοκία μου είναι πως υπάρχει ακόμη ελπίδα και πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, καθώς ο Θεός του απείρου ελέους είναι εκείνος που κατευθύνει την ιστορία, που θα εκτιμήσει και θα ευλογήσει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για την ζωή μας και για τους αδελφούς μας. Άλλωστε, ο άνθρωπος έχει πάντοτε στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον, τον συναρπάζει το καινούργιο, το αγαθό, το αληθινό και το ωραίο. Όσο λοιπόν έχει πνευματική υγεία και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του δεν θα πάψει ποτέ να τα αναζητά.
Με αυτές τις λίγες πατρικές σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος από την άμετρη χάρη και την άπειρη ευλογία του Παναγίου Τριαδικού Θεού.
Καλή και ευλογημένη Χρονιά!
Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *