168 Κέντρα Υγείας εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται – Τι δηλώνει ο Θάνος Πλεύρης  για το πρόγραμμα Υγείας ύψους 700 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ήταν 18 Οκτωβρίου του 2022 όταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, υπέγραψαν µε τον εντεταλµένο σύµβουλο του ΤΑΙΠΕ∆, Παναγιώτη Σταµπουλίδη, τη σύµβαση για τον εκσυγχρονισµό και την ανακαίνιση των 80 από τα 107 νοσοκοµεία και των 168 από τα 312 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ της χώρας, παρουσία των γενικών γραµµατέων Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεµιστοκλέους, και Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, η συµβολή των οποίων στον σχεδιασµό του έργου υπήρξε καθοριστική.

Την ίδια στιγµή, οι διοικητές των επτά Υγειονοµικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) υπέγραψαν επίσης τις σχετικές συµφωνίες µε το ΤΑΙΠΕ∆, οι οποίες αφορούν τα έργα για την ανακαίνιση, την αναβάθµιση και τη βελτίωση των κτιριακών υποδοµών των εν λόγω νοσοκοµείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, καθώς και την αναβάθµιση των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλων των νοσοκοµείων του ΕΣΥ.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα 168 προς ανακαίνιση, αναβάθµιση και βελτίωση Κέντρα Υγείας της χώρας παρουσιάζουν σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Το πρόγραµµα έχει συνολικό προϋπολογισµό ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, που προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή χρηµατοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε., ενώ τα αντίστοιχα έργα για κάθε ένα από τα 168 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ προϋπολογίζονται στα 1-2 εκατ. ευρώ, µε εξαίρεση ορισµένα µεγάλα Κέντρα Υγείας, για τα οποία προϋπολογίζονται χρηµατικά ποσά από 3-9 εκατ. ευρώ για το κάθε ένα, όπως, για παράδειγµα, το Κέντρο Υγείας Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το Κέντρο Υγείας Καλλιθέας, το Κέντρο Υγείας Μοιρών κ.ά.

Το συνολικό χρηµατικό ποσό που θα διατεθεί για την ανακαίνιση, την αναβάθµιση και τη βελτίωση των κτιριακών υποδοµών και του επιπέδου ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών από τα 168 Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν έχουν τύχει τα τελευταία 25 χρόνια ουσιαστικής ανακαίνισης, ανέρχεται περίπου στα 295 εκατ. ευρώ.

Υπενθυµίζεται ότι τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ έχουν κατασκευαστεί, στην πλειονότητά τους, τη δεκαετία του 1980, µε τα περισσότερα από αυτά να έχουν ωφέλιµη επιφάνεια 800-1.400 τ.µ. και να δοµούνται σε ένα ή δύο επίπεδα.

Τεχνογνωσία
Σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο ίδιος ο κ. Πλεύρης στα «Π», «πρόκειται για χρήµατα τα οποία άµεσα θα δείξουν αποτέλεσµα στην αναβάθµιση όλων των δοµών Υγείας, οπότε και ο πολίτης από την πλευρά του θα µπορεί να βλέπει ανακαινισµένα νοσοκοµεία και ανακαινισµένα Κέντρα Υγείας. Το ΤΑΙΠΕ∆ έχει την πλήρη τεχνογνωσία προκειµένου να µπορέσει να οδηγήσει εις πέρας τους διαγωνισµούς οι οποίοι απαιτούνται. Είναι το πρόγραµµα του Ταµείου Ανάκαµψης που ολοκληρώνεται το 2025, άρα άµεσα, µέσα στην επόµενη τριετία, θα µπορούµε να δούµε τις παρεµβάσεις που θα αναβαθµίσουν την ποιότητα, την παρεχόµενη υπηρεσία Υγείας στους πολίτες».

Ολοκληρώνεται το 2025, άρα άµεσα, µέσα στην επόµενη τριετία, θα µπορούµε να δούµε τις παρεµβάσεις που θα αναβαθµίσουν την ποιότητα και την παρεχόµενη υπηρεσία υγείας στους πολίτες
Πράγµατι, όλοι οι µειοδοτικοί διαγωνισµοί για τα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδοµών, καθώς και αναβάθµισης και βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν τα 168 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, εκ των οποίων τα 52 στη Βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν εντός του 2023, ενώ στα τέλη του ερχόµενου έτους θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί επίσης τα έργα ανακαίνισης, αναβάθµισης και βελτίωσης σε εκείνα τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ που είναι ήδη περισσότερο «ώριµα» για να προηγηθούν. Για λόγους εκτίµησης των σχετικών µεγεθών και µόνον, αξίζει να θυµηθεί κανείς ότι, για παράδειγµα, η προηγούµενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είχε προχωρήσει στις 13 Μαρτίου του 2019 σε επίσηµη έγγραφη ενηµέρωση για την εξέλιξη της «ανακαίνισης – βελτίωσης του Κέντρου Υγείας Καλλονής Λέσβου», µε τον προϋπολογισµό για το εν λόγω έργο να φτάνει µόλις τα… 101.050 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σύµφωνα µε όσα είχε ανακοινώσει η ίδια η τότε διοικήτρια της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου, Ολγα Ιορδανίδου.

Τα έργα
Η κτιριακή αναβάθµιση των 168 Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ θα πραγµατοποιηθεί µε:
Την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθµίσεων.
Την αντικατάσταση πεπαλαιωµένου εξοπλισµού
Τη δηµιουργία χωρικών διατάξεων.
Την εγκατάσταση εξοπλισµού ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόµων µε αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Την αποκατάσταση των φθορών.
Την αναβάθµιση του περιβάλλοντος χώρου.
Η ενεργειακή αναβάθµιση των 168 Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ θα πραγµατοποιηθεί µε:
Τη θερµοµόνωση του κελύφους τους, µέσω της κατασκευής εξωτερικής µόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωµάτων και της ανακατασκευής και θερµοµόνωσης των στεγών και των δωµάτων.
Την κατά περίπτωση αντικατάσταση του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού.
Την ανακατασκευή των ηλεκτροµηχανολογικών δικτύων.
Στις παρεµβάσεις περιλαµβάνεται επίσης:
Η δηµιουργία ιατρείων για τη διαχείριση των χρόνιων νοσηµάτων στα περισσότερα από τα εν λόγω 168 Κέντρα Υγείας.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση
Έτσι, το έργο που θα αναβαθµίσει τις κτιριακές υποδοµές και θα ενισχύσει το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών από τα 168 Κέντρα Υγείας αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του 2025, µε τους πολίτες να απολαµβάνουν πλέον συνθήκες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας οι οποίες θα αποπνέουν σεβασµό και αναγνώριση στην αξία του ανθρώπου και στις µάχες των ασθενών για την υγεία τους, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό, µάλιστα, είναι το γεγονός ότι ο κ. Σταµπουλίδης έχει κάνει λόγο για «τη µεγαλύτερη παρέµβαση που έχει γίνει από την Πολιτεία στην ελληνική επικράτεια και στο ελληνικό σύστηµα Υγείας µετά την ίδρυση του ΕΣΥ», ενώ διαβεβαιώνει επίσης ότι «είναι ζωτικό να πετύχουµε τον σκοπό αυτόν, καθότι οι υποδοµές άντεξαν όντως στην πανδηµία, αλλά είναι κοινώς αναγνωρισµένο ότι πρέπει να αναβαθµιστούν».

Στην Κέρκυρα θα γίνουν παρεμβάσεις στα Κ.Υ Αγίου Αθανασίου, Αγίου Μάρκου, Λευκίμμης, Κεντρικής Κέρκυρας και Παξών προυπολογισμού σε κάθε Κ.Υ 1,5 εκατομ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *