Μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη για την Άγια εορτή των των Χριστουγέννων.

Αγαπητοί μου,

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα…. Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη μεγάλη χαρά της μητρόπολης των εορτών όπως λέει ο ποιητής.

Κι έρχεται στη σκέψη μου πως διαβάζαμε κάποτε στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη για πρόσωπα που ζούσαν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας, σταχομαζώχτρες που δεν είχαν να πάρουν στα παιδιά τους ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια, και νομίζαμε ότι αυτές οι διηγήσεις ήταν πολύ μακριά από μας. Και να που τα γνωρίσματα της εποχής μας, ανέτρεψαν την καθημερινότητά μας και οι συνθήκες ζωής που περιγράφει ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης είναι πλέον μέρος της ζωής μας.

Από την άλλη, κάθε χρόνο λαμβάνουμε και δίνουμε πολυάριθμες ευχές για υγεία, αγάπη, ευτυχία. Κι αν οι ευχές είναι πάντα κάτι όμορφο, αυτό που ξεχνάμε είναι ότι συχνά παραμένουν αυτό ακριβώς: ευχές. Δίνουμε ευχές για χρόνια πολλά, χρόνια ευτυχισμένα, χρόνια γεμάτα υγεία, σαν να μπορεί να μας τα προσφέρει κάποιος άλλος και όχι εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. » Και κάπως έτσι …νιφάδες, λέξεις, κάλαντα, ποιήματα, γραμμένες σελίδες, γλυκά και μια παράξενη θλίψη (ραμμένη μέσα στο σώμα της χαράς), έρχονται να συμπληρώσουν  την τόσο ιδιαίτερη εορτή.

Αυτές τις μέρες λοιπόν που «αγγέλει η ψυχή», ας πιστέψουμε κάθε ευχή που δίνουμε και δεχόμαστε, ας πιστέψουμε στη αύρα-μαγεία της και ας τη διατηρήσουμε όλο τον χρόνο. Και ας χαρούμε όπως κάνουν τα παιδιά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, χωρίς να πάρουμε κάτι ή να πάμε κάπου, ας χαρούμε μόνο και μόνο επειδή αγαπάμε και μας αγαπούν .

Ας δώσουμε μια ευκαιρία για ακόμα μια (ανα)Γέννηση ….εκείνη της ψυχής μας…ευκαιρία να θρέψουμε όχι μόνο το σώμα με τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα αλλά και τη σκέψη μας με περισυλλογή, ενδοσκόπιση και σιωπή. Να ντύσουμε με τα καλά μας όχι μόνο το σώμα αλλά και την καρδιά μας. Να φωτίσουμε με αληθινά στολίδια όχι μόνο το σπίτι μας αλλά και τον λόγο μας, την ψυχή μας. Μην ξεχνάμε πως  είμαστε ένα οριακό (μεθόριο) σύνορο μεταξύ Ουρανού και Γης…. Με τη μοναδική δυνατότητα στα δύσκολα να κοιτάμε ψηλά. Στον Ουρανό. Εκεί που κατοικεί η αισιοδοξία.. το κουράγιο, η δύναμη, η ελπίδα, το όνειρο…. Ας απαλλαγούμε από  την μικρότητα της ψεύτικης ηθικής και  τις κάλπικες μάσκες. Ας μη μείνουμε καθηλωμένοι σε μια Γή χωρίς Ουρανό.

Να σκεφτούμε όλους όσους πέρασαν, όσους είναι εδώ και όσους θα έρθουν. Να σκεφτούμε τα φτωχικά σπίτια,  εκείνους που ζουν μόνοι,  τα παιδιά χωρίς προστασία,  τους ασθενείς. Ας εντοπίσουμε και ας αφεθούμε στο βαθύτερο νόημα της γιορτής αυτά τα Χριστούγεννα, ( που δεν είναι γιορτή των λαμπιονιών-ταράνδων-δώρων)… για  να  γίνουν οι καρδιές μας ταπεινές φάτνες –σπήλαια  ανθρωπιάς, αλληλεγγύης …. για να μπει ο Χριστός… που  «γεννάται σήμερον».

Ευλογημένα Χριστούγεννα, καλές γιορτές, …με ασάλευτη υγεία και  με «ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους» (Ντίνος Χριστιανόπουλος). Ευχές από καρδιάς για  ειρήνη, ευτυχία ,πρόοδο , δημιουργία, και ο,τι ποθητό, προσωπικά και οικογενειακά. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

Γιώργος Μαχειμάρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *