Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μια «φωτογραφία της στιγμής» κανονική ακτινογραφία. Γράφει ο Σπύρος Ρίκος

Αναμενόμενα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσίασε το Corfu Channel, τουλάχιστον για όσους δεν φορούν «παραμορφωτικούς» φακούς και για όσους είναι προσγειωμένοι στην τοπική μας πραγματικότητα και δεν κόβουν βόλτες στο ροζ τους συννεφάκι.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 504 άτομα από 17 ετών και άνω, ένα δείγμα το οποίο θεωρείται υπεραρκετό και πραγματοποιήθηκε από 8 μέχρι 14 Δεκεμβρίου.

Τι «αποκάλυψε» η δημοσκόπηση, όσον αφορά την τοπική μας πραγματικότητα; Αυτό το οποίο αποτελεί κοινό μυστικό, δηλαδή την απογοήτευση από την απόδοση των αυτοιδοικητικών αρχών Α! και Β! βαθμού. Στο ερώτημα «από ποιον περιμένετε να σας λύσει τα προβλήματα;» οι απαντήσεις ήταν απογοητευτικές για τους αυτοδιοικητικούς αφού δεν  εμπνέουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους και κυρίως παραπέμπουν σε μεταφυσικές λύσεις, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, με την επίκληση των Θείων.

Όσον αφορά την ιεράρχηση των προβλημάτων και εδώ υπάρχει εξήγηση που απαντά πειστικά σε όσους αμφισβητούν την συγκεκριμένη αξιολόγηση. Εξηγούμαι. Πρώτο πρόβλημα αξιολογείται από τους συμμετέχοντες στη έρευνα η κατάσταση του οδικού δικτύου, με την εξήγηση ότι συμπεριλαμβάνεται και γενικότερα το κυκλοφοριακό, ενώ προβλήματα όπως το θέμα της υγείας και τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου, που βρέθηκαν στην πρώτη σειρά της ατζέντας της τοπικής ειδησεογραφίας είναι χαμηλά στην αξιολόγηση. Και είναι λογικό, γιατί το οδικό η κατάσταση των δρόμων και το κυκλοφοριακό το αντιμετωπίζουμε και το βιώνουμε καθημερινά, ενώ τα προβλήματα του Νοσοκομείου τα θυμόμαστε όταν παραστεί ανάγκη. Το ίδιο και με την καθαριότητα, όσο δεν βλέπουμε σκουπίδια στους δρόμους είμαστε ήσυχοι, αν και χρυσοπληρώνουμε την μεταφορά τους εκτός νησιού σε Κοζάνη και Πάλαιρο 200 ευρώ τον τόνο συν 20 ευρώ το τέλος ταφής.

Για την πρόθεση ψήφου που φέρνει τη Ν.Δ πρώτο κόμμα με 25,2% και 21,1% τον ΣΥΡΙΖΑ και εδώ υπάρχει εξήγηση. Η Ν.Δ ως Κυβέρνηση με την επιδοματική κυρίως πολιτική κρατά δυνάμεις, ενώ  ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο έχει διαρροές προς τα άλλα αριστερά κόμματα όπως Κ.Κ.Ε, ΜεΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ. Επίσης ίσως «πληρώνει» αυτό που εμφανίζεται σε μια από τις κάρτες και έχει να κάνει με την δυσαρέσκεια των ερωτώμενων σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί και που φθάνει το 60%. Τέλος για την παράσταση νίκης που είναι συντριπτική υπέρ της Ν.Δ με 70% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία. Αλλά βέβαια μέχρι να γίνουν οι εκλογές υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι με «ψυχρό» μάτι να διαβάσουν τα «μηνύματα» των ερευνών και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *