Επίκαιρη ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για το κλείσιμο του “Χαμόγελου του Παιδιού” στους Μαγουλάδες Κέρκυρας

Το δρόμο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παίρνει το κλείσιμο του “Χαμόγελου του Παιδιού” στους Μαγουλάδες Κέρκυρας, καθώς ήδη ο βουλευτής Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης έχει προωθήσει σχετική επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας να μην κλείσει η δομή. Η ερώτηση εστάλη προς έγκριση στον αρμόδιο τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και άμεσα θα έρθει προς συζήτηση στην Βουλή.

Ο βουλευτής τόνισε πως το “Χαμόγελο του Παιδιού” παρέχει φροντίδα σε παιδιά όλων των ηλικιών, έργο για το οποίο έχει αγκαλιαστεί από σύσσωμη την κοινωνία της Κέρκυρας. Η είδηση του επικείμενου κλεισίματος της δομής προκάλεσε αναβρασμό στην τοπική κοινωνία γιατί αφενός η Κέρκυρα θα στερηθεί τις υπηρεσίες μιας πολύτιμης δομής και αφετέρου τα φιλοξενούμενα παιδιά θα μετακινηθούν εκτός νησιού, με επιπτώσεις στη ψυχολογία, στη σχολική και κοινωνική ζωή τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει την τοπική κοινωνία και να δώσει χρονική παράταση στην υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων, που εισάγει η ΚΥΑ 40494/11.05.2022, για τη δομή του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση λειτουργίας της.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Να μην κλείσει το Σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Κέρκυρα

Το Σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στους Μαγουλάδες Κέρκυρας λειτουργεί από το 2001, παρέχοντας φροντίδα σε παιδιά όλων των ηλικιών, έργο για το οποίο έχει αγκαλιαστεί από σύσσωμη την τοπική κοινωνία. Ομως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο σας, με το άρθρο 67 του Ν.4921/2022 και την ΚΥΑ 40494 (ΦΕΚ 2302/τ.Β/11.05.2022), αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης/λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από ΝΠΙΔ, δημιουργούν ένα εξόχως ασφυκτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των ως άνω δομών.

Εγκαίρως, προειδοποιήσαμε ότι, τα ζητήματα κτηριολογικών προδιαγραφών θα έπρεπε να έπονται των θεμάτων ουσίας, δηλαδή της επιστημονικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βέλτιστης πρακτικής για την παιδική φροντίδα. Εγκαίρως και από την συζήτηση του νομοθετήματος, προειδοποιήσαμε για κλείσιμο δομών, υπό το βάρος της ασφυκτικής προθεσμίας τήρησης των προϋποθέσεων που θέσατε και που κατ’ ανώτατο όριο φθάνει έως την 18η Απριλίου 2023. Προϋποθέσεις που πάντως δεν προβλέψατε και για τις δημόσιες ή εκκλησιαστικές δομές, με αποτέλεσμα να ελέγχεται η επιστημονική αναγκαιότητά τους!

Αποτέλεσμα της “θηλιάς που βάλατε στο λαιμό” των ιδιωτικών δομών παιδικής φροντίδας είναι η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του “Χαμόγελου του Παιδιού” κ. Γιαννόπουλο, ότι η δομή της Κέρκυρας θα κλείσει και θα μετατραπεί σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, αδυνατώντας να συμμορφωθεί με τις νέες προϋποθέσεις. Η είδηση προκάλεσε αναβρασμό στην τοπική κοινωνία γιατί αφενός η Κέρκυρα θα στερηθεί τις υπηρεσίες μιας πολύτιμης δομής και αφετέρου τα φιλοξενούμενα παιδιά θα μετακινηθούν εκτός νησιού, με επιπτώσεις στη ψυχολογία, στη σχολική και κοινωνική ζωή τους. Ενδεχόμενα για τα οποία έχετε ευθύνη, αρνούμενοι πεισματικά να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και χωρίς καμία ενσυναίσθηση για τις επιθυμίες και τη ψυχολογία παιδιών και εφήβων.

Επειδή η Υφυπουργός κα. Μιχαηλίδου, κατά την επίσκεψή της στην Κέρκυρα τον Ιούνιο 2022, και εν μέσω έντονων αντιδράσεων για το διαφαινόμενο κλείσιμο της δομής, παρείχε διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της

Επειδή η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, εκδηλώνοντας τη δίκαιη αγανάκτησή της με δράσεις υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του “Χαμόγελου του Παιδιού”.

Επειδή, δια στόματος τοπικών κυβερνητικών στελεχών, αναπαράγονται και διαχέονται στην κοινωνία σοβαρότατοι υπαινιγμοί για το έργο των ιδιωτικών δομών συλλήβδην, μη εξαιρουμένου και του “Χαμόγελου του Παιδιού” .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να ακούσετε επιτέλους την τοπική κοινωνία και να δώσετε χρονική παράταση στην υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων, που εισάγει η ΚΥΑ 40494/11.05.2022, για τη δομή του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση λειτουργίας της;
Σε κάθε περίπτωση, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσει ενδεχόμενο κλείσιμο της δομής του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Κέρκυρα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *