Ερώτηση (και) Αλέκου Αυλωνίτη για την επαναφορά του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία πρώτης κατοικίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς, προχώρησαν 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια 700.000 περίπου ακίνητα έχουν περιέλθει στα χέρια funds, που έχουν αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη (τα λεγόμενα «κόκκινα») από τις τράπεζες. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά. Επίσης υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 ακίνητα, εκ των οποίων περίπου το 30% αφορά κατοικίες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

H κατοικία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και από το Σύνταγμα μας και από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να υψώσει τοίχος προστασίας υπέρ των πολιτών, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών και να εξετάσει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Προστασία πρώτης κατοικίας πολιτών από πλειστηριασμούς»

Από στοιχεία που δημοσιεύονται κατά διαστήματα υπολογίζεται ότι, 700.000 περίπου ακίνητα βρίσκονται στα χέρια funds, που έχουν αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη (τα λεγόμενα «κόκκινα») από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά. Επίσης υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 ακίνητα, εκ των οποίων περίπου το 30% αφορά κατοικίες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας το οποίο προβλέφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4605/2019, για ισχύ μέχρι το τέλος του 2019, δεν ανανεώθηκε. Παράλληλα, και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο νόμο, συνέχισε να ισχύει και ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη (Ν. 3869/2010 με τις τροποποιήσεις του) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μάλιστα, πέρα από την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρξε επέκταση και για δάνεια επαγγελματιών, όχι μόνο για στεγαστικούς λόγους, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας κατά τα έτη 2015-2019.

Η κυβέρνησή σας μετά την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει πτώχευση φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ήρε κάθε πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο ατόνησε κατά την περίοδο της πανδημίας, σήμερα όμως, οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους.
Για παράδειγμα, από τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν σε πλειστηριασμούς, στο νομό Ηρακλείου, το αμέσως επόμενο διάστημα υφίστανται τα παρακάτω:

Δήμοι
Κατοικίες
Επαγγελματικοί Χώροι
Δήμος Ηρακλείου
50
19
Δήμος Μαλεβιζίου
9
5
Δήμος Χερσονήσου
7
6
Δήμος Μινώα
4
2
Δήμος Βιάννου
0
0
Δήμος Φαιστού
6
5
Δήμος Αρχανών
3
0
Δήμος Γόρτυνας
3
1
Σύνολο Νομού
82
38

Επειδή, η κατοικία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και από το Σύνταγμα μας και από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ.
Επειδή, οι επιπτώσεις της πολλαπλούς κρίσης (οικονομικής, υγειονομικής, περιβαλλοντικής, φυσικών καταστροφών) εξακολουθούν να υπάρχουν και να πιέζουν ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ποιος είναι ο αριθμός που αφορά στην πρώτη κατοικία από το σύνολο των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα στο Νομό Ηρακλείου;
Ποιος ο σχεδιασμός και τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *