ΑΝΑΣΑ: Η άθλια διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την περιφερειάρχη οδηγεί σε απεντάξεις έργων εκατομμυρίων ευρώ και σε υποθήκευση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επερώτηση προς Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων:

Όπως προκύπτει από την εισήγηση στην συνεδρίαση της «6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2014-2020» η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε 201.696.536 ευρώ, μειωμένη από την αρχική χρηματοδότηση κατά 31 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μεταφοράς πόρων στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση δαπανών covid-19.

Από την ίδια εισήγηση προκύπτει ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 442,3 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 219,2% του διατιθέμενου ύψους χρηματοδότησης.

Παράλληλα η εισήγηση διαπιστώνει ότι έργα και δράσεις του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 103.603.930 ευρώ θα «μεταφερθούν» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να βρουν χρηματοδότηση και να ολοκληρωθούν.

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω ότι :

Υποθηκεύεται κατά 36% και 103,6 εκατ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ που καθίσταται με τον τρόπο αυτό ανενεργό για να στηρίξει επενδύσεις αναπτυξιακές σε τρείς τουλάχιστον άξονες προτεραιότητας, σχετιζόμενους με υποδομές μεταφορών, υποδομές υγείας-πρόνοιας-εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή, προστασία του περιβάλλοντος.
Ενταγμένα έργα και δράσεις προϋπολογισμού άνω των 130 εκατ. ευρώ οδηγούνται στην απένταξη από το πρόγραμμα, στερώντας από τους δικαιούχους τους την χρηματοδότηση και προκαλώντας μεγάλη αναπτυξιακή στρέβλωση, σημαντική καταπόνηση και αναστάτωση με την διάψευση των ελπίδων και προσδοκιών που προέκυψαν στην φάση της ένταξης.
Είχαμε ως ΑΝΑΣΑ προειδοποιήσει, βλέποντας τον εντελώς επικοινωνιακό τρόπο αντιμετώπισης του προγράμματος από την περιφερειακή αρχή, η οποία ακόμη και σήμερα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες μιας άθλιας και ανερμάτιστης διαχείρισης που ακολούθησε.

Επερωτάται η περιφερειάρχης:

Τι θα πράξει ώστε τα έργα της Σπηλιάς στην Κέρκυρα και της Βασιλικής στην Λευκάδα να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του 2023, για να μην προκληθούν περαιτέρω απώλειες στο πρόγραμμα;
Θα προχωρήσει στην πολιτική της απένταξης εκατοντάδων εντεταγμένων πράξεων; Άλλως πώς θα αντιμετωπίσει την θηριώδη πλην απερίσκεπτη υπερδέσμευση που προκάλεσε;
Προτίθεται και πώς να ενισχύσει τους άξονες προτεραιότητας που ουσιαστικά εκμηδενίζεται η χρηματοδότηση τους στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξ αιτίας της κάκιστης διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εφήρμοσε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *