Κέρκυρα 180: Φιμώνεται η αντιπολίτευση ΚΑΙ στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Αντιδημοκρατική, καταχρηστική και προκλητική η επιλογή του προέδρου του ΔΣ κ. Δ. Μεταλληνού, να φιμώνει τη φωνή της αντιπολίτευσης ΚΑΙ στις αποφάσεις του οργάνου (βλ. εικόνα 1). Εκχυδαΐζοντας τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου για ακόμα μια φορά, χωρίς κανένα σεβασμό στο θεσμό, ο κ. Μεταλληνός φρόντισε να “εξαφανιστεί” η αιτιολόγηση ψήφου κατά τη δημοσιοποίηση της απόφασης. Η αιτιολογημένη ψήφος είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για να ξεχωρίζουμε τόσο την στείρα αντιπολίτευση όσο και την τυφλή προσήλωση στις εντολές της δημάρχου. Σημειώνουμε ότι χαρακτηριστικά ο ίδιος ουδέποτε έχει ψηφίσει με “κοινοποίηση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους” στις δια περιφοράς συνεδριάσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λες και ντρέπεται για την ψήφο του.

Απαιτούμε εξηγήσεις για την θεσμική αυτή αδιαφάνεια – σε πλήρη αντίθεση με την “διαφάνεια” που έχει σαν σημαία η Δημοτική Αρχή.

Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητάμε να καταγράφονται οι αιτιολογίες των ψήφων και να συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως ορίζουν οι οδηγίες και εφαρμόζουν οι περισσότεροι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων ανά την Ελλάδα. Του λόγου το αληθές μπορεί να διαπιστώσει κανείς με έναν έλεγχο στη Διαύγεια.

Οι δικαιολογίες που πήραμε ως τώρα για την μη τήρηση της πρακτικής αυτής ήταν φαιδρές (ειδικά όταν η αιτιολογία ψήφου κατατίθεται γραμμένη και το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αντιγραφή/επικόλληση κειμένου και όχι χρονοβόρα απομαγνητοφώνηση των πρακτικών) και περιλάμβαναν υποτιμητικά για την νοημοσύνη μας σχόλια:

1. “Δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά “αποσπάσματος” και “απόφασης” – λες και το παιχνίδι με τις λέξεις αλλάζει την ουσία του θέματος

2. “Να μην είναι πολυσέλιδες οι αποφάσεις” – που όμως είναι ηλεκτρονικά αρχεία

3. “Υπάρχουν καταγεγραμμένες στα πρακτικά” – στα οποία όμως οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε αντίθεση με τις αποφάσεις που αναρτώνται στη Διαύγεια.

Παραθέτουμε εδώ την αιτιολόγηση της ψήφου μας, που όπως έχει γίνει πλέον σαφές, μπορεί δυστυχώς να φτάσει στους δημότες μόνο μέσω δελτίου τύπου.

“Σχετικά με την πρόταση για διάθεση χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην Άνω Πλατεία για την τοποθέτηση και λειτουργία καρουζέλ και άλλων παιχνιδιών:

καταψηφίζουμε για τους ακόλουθους λόγους – και παρακαλούμε όπως περιληφθεί και στην αιτιολογία της απόφασής.

1. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης: Θεωρούμε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για πάρα πολλές οικογένειες θα έπρεπε ο Δήμος να προσφέρει δωρεάν αυτή τη χαρά στα παιδάκια. Ειδικά από τη στιγμή που οι πόροι των δημοτικών ταμείων έχουν συχνά κατασπαταληθεί προς όφελος εργολάβων. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, που ο προϋπολογισμός τους δεν αντέχει ακόμα μια επιβάρυνση – μια τέτοια μορφή ψυχαγωγίας αντί να ομορφύνει τις δύσκολες στιγμές θα καταλήξει να οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις.

2. Για λόγους αισθητικής: Αποδεδειγμένα πλέον (από αυτά που έχουμε ήδη δει περασμένες χρονιές) στην εισήγηση ΔΕΝ μπαίνουν αισθητικοί παράμετροι για έναν τόπο όπως η Κέρκυρα με την πλούσια πολιτιστική παράδοση και η αρχιτεκτονική της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *