Δημήτρης Μπιάγκης: Άσβεστη εθνική μας μνήμη το μεγαλείο της Αντίστασης

Η 25η Νοέμβρη, η ημέρα που ανατινάχτηκε η Γέφυρα του Γοργοποτάμου από τις ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις σε συνεργασία με Βρετανούς σαμποτέρ, καθιερώθηκε ως ημέρα τιμής και μνήμης της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.
Στον Γοργοπόταμο συνέβη κάτι που διατρέχει την ελληνική ιστορία ως διαχρονική διαπίστωση, αλλά που μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους εφαρμόζεται: όποτε υπήρξαμε ενωμένοι, αποφασισμένοι με κατάλληλη ηγεσία και συμμαχίες, βγήκαμε κερδισμένοι. Οι ήττες μας είναι σημαδεμένες από εσωτερικό διχασμό και απομόνωση.
Η ικανότητα των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης δεν ήταν μια φωτοβολίδα στην Ελληνική Ιστορία. Ήταν η συνέχεια και η πίστη του λαού ότι ακόμα και η πιο σκληρή βία μπορεί να καμφθεί, όταν ο σκοπός του αγώνα είναι ιερός. Και οι λαοί που πιστεύουν σ’ αυτές τις αναλλοίωτες αξίες νικούν, έστω και αν προσωρινά υποφέρουν.
Σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία, το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολά μας και μας καλεί, με ομοψυχία να πορευτούμε ενάντια στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταναστευτικό, ανεργία, οικονομική και ενεργειακή κρίση, κοινωνικοί αποκλεισμοί, αποτελούν τα σημερινά «δεινά» που μας αφορούν όλους και όλοι μαζί καλούμαστε να αντισταθούμε και να αναπτύξουμε «ηχηρή φωνή», «σθεναρή αντίσταση» προκειμένου να αποτρέψουμε αρχικά την επέκταση αυτών των φαινομένων και στη συνέχεια να δώσουμε στη χώρα και στους πολίτες μας τη θέση που πραγματικά τους αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *